Читај ми!

Прекид примирја Израела и Хамаса – ваздушни удари на циљеве у Гази

Израелска војска је покренула ваздушне ударе на циљеве Хамаса у Појасу Газе. То је био одговор на запаљиве балоне испаљене са те палестинске територије који су изазвали пожаре на израелским пољима. Тиме је прекинуто примирије постигнуто 21. маја.

Израелска војска саопштила је да су борбени авиони погодили војне комплексе радикалног Хамаса у Кан Јунису и граду Гази.

Наводе да се у тим објектима одвијала терористичка активност, те да је израелска војска била спремна на сваки сценарио, укључујући и обнову напада, због сталних терористичких акција у Појасу Газе. За сада нема извештаја о жртвама.

Нападу су претходила два инцидента – из Појаса Газе испаљени су јуче такозвани запаљиви балони на израелска поља уз границу са палестинским подручјем, што је изазвало пожаре на 13 локација.

То се догодило уочи планираног марша заставе јеврејских ултранационалиста у источном делу Јерусалима.

"Ми смо слободна земља, због тога су Јевреји дошли овде да формирају своју државу. Нећемо дозволити било којој терористичкој организацији, Арапима, било коме на свету да нас у томе заустави", каже Тамир им Тиризу, учесник марша.

Сукоб Палестинаца и полиције током марша 

Током марша дошло је до сукоба Палестинаца који су се противили маршу са израелском полицијом. Палестинци су бацали камење на полицајце дуж трасе марша који су назвали провокацијом. Најавили су протесте за данас, под називом "Дан гнева" у Појасу Газе.

"Сматрам ционистичку окупацију одговорном за злочине и за провоцирање палестинских осећања. Све опције су на столу када је реч о нашој реакцији на злочине окупатора, укључујући и оружани отпор", истиче Исмаил Радван, представник Хамаса. 

"Ово је порука целом свету да Израел мора да обустави све акте које ми видимо као окупацију, да не дозволи да јеврејски насељеници улазе у џамију Ал Аксу и у Јерусалим, који је за мене престоница палестинске државе", наводи Фарид ел Атраш, палестински правни активиста. 

Ово су први већи инциденти и сукоби две стране од када су престале 11-дневне борбе и постигнут прекид ватре 21. маја.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво