Читај ми!

Самит Г 7 – план против нових пандемија, обнова економије и такмичење с Кином

Другог дана самита Групе седам најразвијенијих земаља света на југозападу Енглеске, теме су план за спречавање нових пандемија, обнова економије и такмичење са Кином. Лидери Г7 подржали су план помоћи сиромашним земљама за изградњу инфраструктуре, вредан 40 хиљада милијарди долара, као одговор на кинески "Појас и пут".

План "Изградимо бољи свет" треба да помогне земљама у развоју да до 2035. године унапреде инфраструктуру. Обухвата земље од Латинске Америке и Кариба до Африке и Индо-Пацифика и не значи само супротстављање Кини, већ, како се истиче, одражава западне вредности и начин пословања. На самиту је одобрен и предлог америчког председника да се повећа порез корпорацијама са 12 на 15 одсто.

"Као што су Сједињене Државе већ рекле, вратили смо се. Чврсто смо опредељени за јединство НАТО-а. Рекао бих и да је Европска унија невероватно снажна и жива организација, способна не само да се бави економским питањима већ и да обезбеди подршку НАТО-у", изјавио је Џозеф Бајден, председник САД.

Емануел Макрон, председник Француске потрђује да се Америка дефинитивно вратила.

"Сјајно је имати америчког председника који је део клуба и спреман да сарађује. Оно што Ви демонстрирате јесте да лидерство представља партнерство", сматра Макрон.

Домаћин самита, британски премијер Борис Џонсон је након јутарњег џогинга у заливу Карбис одржао низ састанака с европским лидерима. Упркос срдачној атмосфери пред камарема, без консензуса о спровођењу плана о Брегзиту и трговинском аранжману са Северном Ирском, која се копном граничи с Унијом.

"Разговарао сам с неким од наших пријатеља, који изгледа не разумеју да је Уједињено Краљевство једна територија. Основна дужност владе јесте да очува територијални интегритет земље. Учинићемо све да обезбедимо слободан проток трговине између Британије и Северне Ирске, укључујући активирање заштитне клаузуле," поручио је премијер Велике Британије.

Руско-амерички односи на најнижем нивоу

Лидери Г7 разговарали су и о ситуацији у Украјини и Русији. Пред самит с америчким председником у среду у Женеви, председник Русије је за америчку ТВ мрежу Ен-Би-Си рекао да су руско-амерички односи достигли најнижи ниво, али да очекује разговор о побољшању односа.

Не брину га Бајденове примедбе на његов рачун када га је током једног интервјуа назвао убицом.

"Навикао сам на различите нападе, под свакаквим изговорима, из свих углова и то ме не изненађује. Када је реч о оштрој реторици, то је израз свеукупне америчке културе, оличене у Холивуду, кроз мачизам. У Америци је то нормално, али не и у Русији. После свих критика на мој рачун увек сам одговарао да се водим интересима руског народа и државе. Уопште ме не брине ко ме и када назива каквим именима", поручио је Владимир Путин.

Руски председник је у интервјуу одао признање бившем председнику Доналду Трампу као изузетном, талентованом појединцу, оцењујући да је Бајден, као каријерни политичар, "сушта супротност" Трампу.

Бела кућа је саопштила да ће након састнка у Женеви председник Бајден сам одржати конференцију за новинаре.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи