Читај ми!

Председник Ел Салвадора: Бићемо прва земља на свету у којој је биткоин званично средство плаћања

Наиб Букеле, председник Ел Салвадора најавио је да ће у тој земљи биткоин постати званично средство плаћања.

Ако Конгрес подржи идеју председника Ел Салвадора, мала држава Централне Америке постала би прва на свету у којој је једна криптовалута званично средство плаћања.

У том случају, биткоин би био коришћен као средство плаћања заједно са америчким доларом, званичном валутом у Ел Салвадору.

Председник Наиб Букеле је на великој онлајн конференцији посвећеној биткоину објаснио да ће на тај начин олакшати људима који су отишли из земље да брже, лакше и без додатних трошкова шаљу новац назад у матицу.

Више од два милиона Салвадорана живи у иностранству, али и даље одржавају блиске везе са својом земљом порекла, враћајући у њу више од четири милијарде долара сваке године.

Новац који у Ел Салвадор стиже из иностранства чини око 20 одсто бруто домаћег производа земље.

У Ел Салвадору се за плаћање највише користи готовина, па 70 одсто грађана још увек нема ни банковне рачуне.

"Финансијска инклузија није само морални императив, већ и начин за раст економије земље, пружајући људима приступ кредитима, штедњи, инвестицијама и сигурним трансакцијама", написао је Букеле на Твитеру.

Председник Букеле је најавио склапање партнерства са компанијом за израду дигиталних новчаника "Strike", која ће имати задатак да у земљи "изгради" инфраструктуру за употребу биткоина.

Компанија је у марту своју апликацију за плаћање криптовалутама учинила доступном у Ел Салвадору, а апликација је убрзо дошла на прво место по броју преузимања.

Букеле, млади и веома популарни лидер Ел Салвадора, није до детаља објаснио шта ће све подразумевати употреба биткоина као званичног средства плаћања и како ће бити превазиђени проблеми као што су велике осцилације врдности биткоина.

Већина светских централних банака разматра могућност стварања сопствених дигиталних валута. У априлу је Енглеска банка објавила да плнира креирање свог дигиталног новца.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво