Читај ми!

Белоруски опозиционар у сузама на телевизији – да ли је изјаву дао под присилом

Ухапшени белоруски новинар и опозициони политички активиста Роман Проташевич појавио се на белоруској државној телевизији и у сузама признао своју улогу у антивладиним протестима. Опозиција тврди да је изјава дата под присилом.

Снимак је објављен синоћ на белоруској телевизији, а Роман Проташевич је говорио о пропасти демонстрација, започетих широм земље после председничких избора 9. августа 2020.

У трећем појављивању откако су власти 23. маја присилиле авион "Рајанера", у коме се налазио, да слети у Минск, Проташевич је повукао раније критике на рачун белоруског лидера и признао да је планирао организовање нереда и свргавање председника Александра Лукашенка.

"Сада треба да обуставимо уличне активности које смо имали раније, оне формате у којима смо радили. Јер, сада просто нема такве активности и не може је бити. Треба да сачекамо док се економска ситуација не погорша и док људи не изађу на улицу по тањир супе, да кажем то отворено", поручио је Проташевич.

Опозиција и његови родитељи, који живе у Пољској, тврде да је изјаву дао под присилом.

Водитељ емисије је поновио да белоруске власти нису знале да је Проташевич био у авиону када су лет од Атине до литванског Вилњуса преусмериле на Минск, наводећи као разлог претњу бомбом.

Бомба касније није пронађена, а Проташевич и његова девојка Рускиња су ухапшени по слетању.

Проташевич је отишао из Белорусије 2019. године, јер је оптужен за подстицање немира, због чега му прети казна до 15 година затвора.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво