Читај ми!

Ухапшене три особе због пада жичаре у Италији, признали да су намерно блокирали кочнице

Италијанска полиција је ухапсила три особе које сматра одговорним за пад жичаре на језеру Мађоре, када је погинуло четрнаест људи.

Ухапшени за несрећу која је потресла Италију признали су да су блокирали кочнице јер нису желели да затворе жичару и тиме изгубе зараду након периода пандемије који је тешко оштетио економију.

Све се догодило у недељу, када је жичара на релацији Стреса–Мотароне, на језеру Мађоре које се налази 88 километара од Милана, на само метар од циља, нагло кренула уназад брзином од 100 километара на час а затим се суновратила у понор.

Јавни тужилац суда у Вербанији изјавио је да постоје врло тешки докази кривице који терете три особе које су свесно учиниле тешко кривично дело.

Не ради се, дакле, о људској грешци већ о свесном чину особа које су на тај начин желеле да избегну евентуално стопирање рада жичаре, чаки по цену људских живота.

У притвору се налазе власник жичаре Луиђи Нерини, власник компаније која управља целим погоном Енрико Перокио, инжењер који је задужен за жичару и један од шефова Габриjеле Тадини.

Кочнице које се активирају у опасним ситуацијама биле су намерно покварене, тј. ван функције, а три особе су признале да су то свесно урадиле.

"Знали су да постоји проблем али нису желели да се баве тиме јер су страховали да ће претпрети економску штету након већ тешког периода", изјавио је командант карабинијера Вербаније Алберто Чикоњани за италијанске медије.

"Оставили су покварен механизам који омогућава да се кочнице активирају у опасним ситуацијама, јер нису желели да још једном затварају жичару", додао је Чикоњани.

Саслушање је завршено ноћас у четири признањем све три особе. Карабинијери још једном наглашавају да су све три особе биле свесне онога што чине ради економске зараде.

Они су у притвору због вишеструког убиства.

Страдала читава породица 

Кабина је већ неколико дана фунцкионисала на овај начин. На једном видео-снимку једна од особа која се пре неколико дана возила том жичаром је изговарала реченицу: "Зашто се овако тресе, није нормално да се оволико тресе!"

Један човек и његов син су се спасли трагедије јер није било дозвољено да у жичару уђе више од 15 људи, па су они чекали другу док се пред њихов очима одвијала драма.

Међу жртвама су чланови породице Биран, пореклом из Израела – 26-годишња Тал, 30-годишњи Амит и њихов двогодишњи син Том. Једини преживели је дечак Етан који је смештен у болницу у Торину и највероватније ће данас бити пробуђен из коме.

Петогодишњег Етана је највероватније спасао загрљај оца. Његови баба и деда, Исак и Барбара Конискy, допутовали су из Тел Авива не би ли после годину дана видели унуке и децу, оставивши сукоб између Израела и Палестине за собом.

Нажалост, пронашли су смрт у Италији у прелепом сунчаном дану које су многе италијанске фамилије искористиле за излет ван града јер је напокон било омогућено и кретање међу регионима.

Погинула је и Серена Косентино (27) која се тек опоравила од ковида и пожелела да са својим младићем Мохамедом Сахисавандијем (30) прослави повратак новом животу.

Роберта Пистолато (40) и њен супруг Анђело Вито Гаспаро (45) изабрали су Мотароне за прославу њеног 40. рођендана. Роберта је изгубила сестру од ковида.

Живот су изгубили и Алесандро Мерло (29) и његова девојка Силвија Малнати (27), који су се спремали за заједнички живот, као и породица Зорлони, Виторио (55) и Елизабета (37) који су планирали да се венчају за месец дана. Њихов петогодишњи син Матија је преминуо у болници. 

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво