Читај ми!

Потомци бораца и свештеник СПЦ обележили Дан победе у Доминиканској Републици

У Бавару, на месту где Српска православна црква ускоро започиње градњу првог православног храма у Доминиканској Републици, свештеник СПЦ архимандрит Евстатије Аздејковић је служио свету литургију и молебан Светом Георгију који се служи у част победе над фашизмом.

Осим верника и потомака бораца, литургији је присуствовало и неколико припадника оружаних снага Доминиканске Републике.

Архимандрит Евстатије Аздејковић је у беседи навео да би, слушајући поједине медије, "можда погрешно схватили да су Хитлер и фашизам потекли из Русије, јер је данас толико нападају и блате".

"Међутим, чињеница је да је Русија и руска армија победила фашизам и ослободила човечанство тог зла, које се и данас буди у неким идеологијама. Савремена Русија је такође по својој православној идеологији на страни мира и игра важну улогу миротворца, сетите се само ситуације око Kореје, Ирана, Сирије. Шта би било да није те хрисцанске православне философије мира и љубави међу нашим словенским народима", навео је архимандрит.

Додао је да се "љубав једног народа огледа и у писмености, учености, гостољубљу и физичкој лепоти тог народа, јер је то љубав према животу који води у вечност ка Господу".

"Лепота љубави ка свету нам је и показатељ толико научних достигнућа која потичу из словенских народа. Водећи се и оном чувеном од Достојевског 'Лепота ће спасити свет'. Наравно, није мислио на неку силиконску и пролазну лепоту, већ на лепоту љубави ка животу због које су и наши прадедови дали свој живот и оставили нама овако лепе и благословене земље да чувамо. Нека им је вечна слава и Бог да им подари царство небеско", истакао је у беседи архимандрит Евстатије Аздејковић.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи