Читај ми!

Разишли се "мрачни облаци" у Ламаншу, Британија и Фрацуска повуклe своја пловила

Бродови британске краљевске морнарице и француски полицијски чамци патролирали су код острва Џерзи у Ламаншу, након што су француски рибари незадовољни забраном приступа британским водама започели протест и блокаду луке на острву. По завршетку протеста обе стране повукле су своја пловила.

Француски полицијски чамци "Атос" и "Темис" послати су да надзиру воде између Француске и острва Џерзи, саопштиле су француске поморске власти, преноси АП.

Француске власти објасниле су да су патролна пловила ту да помогну у било каквим ванредним ситуацијама и да су способна за брзу интервенцију ако се ситуација погорша, а потврдиле су да су се пловила након завршетка рибарског протеста повукла.

Са друге стране, британска влада је такође саопштила да ће се с обзиром да је ситуација за сада решена бродови Kраљевске морнарице који су послати јутрос вратити у луку у Великој Британији.

Распоређивање француских пловила је уследило након што је Британија у среду упутила два морнаричка брода да патролирају водама око острва Џерзи, које није формално део Велике Британије, али се води као аутономни посед Уједињеног Краљевства, што значи да је оно одговорно за ту територију у близини обале северне Француске.

Спор две земље је настао када је локална власт Џерзија, на основу трговинског споразума Велике Британије и Европске уније, од француских рибара затражила приликом издавања дозвола доказе да су више година уназад ловили у острвским водама.

Огорчени рибари који су протестовали тврде да им је тиме онемогућен риболов у британским водама. Они су данас ушли и блокирали главну луку острва, а званичници ЕУ апеловали су на смиреност, али су такође оптужили Британију да не поштује услове трговинског споразума након Брегзита.

Димитри Рогоф, који је на челу групе рибара који протестују, потврдио је да се око 50 чамаца из француских лука дуж западне обале Нормандије придружило протестима окупљајући се у луци Сент Хелијер.

Острво Џерзи са 108.000 становника увози 95 одсто електричне енергије из Француске, која је најавила могућност прекида испорука острву ако њеним рибарима не буде одобрен пун приступ британским водама.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво