Читај ми!

Тензије у Ламаншу, британски брод патролира око острва Џерзи

Први од два брода које је британска Краљевска морнарица распоредила да патролирају око острва Џерзи у Ламаншу због најаве француске блокаде због спора око права на риболов након Брегзита, стигао је јутрос на одредиште, јавља "Би-Би-Си".

Британска влада саопштила је да шаље два брода Краљевске морнарице да надзире ситуацију, а рано јутрос у близину Џерзија стигао је патролни брод "Северн".

Министарство одбране саопштило је да ће касније у воде око Џерзија стићи и брод "Тамар".

Француска је запретила да ће искључити струју острву, које не спада под територију Велике Британије, али се сматра "краљевским поседом", односно "територијом за коју је одговорно Уједињено Краљевство".

То таквог развоја је дошло након што је Џерзи прошле недеље одлучио да издаје дозволе за риболов француским бродовима на основу новог система, односно да су имали право на риболов и пре Брегзита, преноси Би- Би-Си.

Француски рибари, који тврде да су им права неправедно ограничена, најавили су протестну блокаду луке Сент Хелијер бродовима.

Британски премијер Борис Џонсон синоћ је изразио "снажну подршку" Џерзију, највећем острву у Ламаншу, које се налази 22 километра од обале Француске.

Он је оценио да бу било каква блокада била "потпуно неоправдана".

Џонсон је претходно разговарао с премијером Џерзија Џоном ле Фондреом и министром спољних послова Ијаном Горстом, након чега ја нагласио "хитну потребу за деескалацију тензија".

Према новим правилима које је Џерзи увео на основу трговинског споразуме Велике Британије и Европске уније, власници француских бродова морају да докажу да су и раније рибарили у водама око острва.

Француске власти тврде да "нове техничке мере" за риболов око острва у Ламаншу нису разматране са ЕУ и оцењују да су оне правно "ништаве".

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво