Читај ми!

Трамп остаје без приступа "Фејсбуку", шест месеци за одлуку о светским лидерима који крше правила

Надзорни одбор компаније "Фејсбук" подржао је одлуку да бивши председник САД Доналд Трамп буде суспендован са друштвених мрежа "Фејсбук" и "Инстаграм", али је затражио од компаније да у року од шест месеци донесе пропорционалну одлуку о томе како ће се друштвене мреже у будућности односити према светским лидерима који прекрше правила коришћења.

Из Надзорног одбора компаније "Фејсбук" кажу да је компанија суспендовала Доналда Трампа на неодређено време без јасно утврђених стандарда.

Траже поновно разматрање одлуке и нови одговор који је у складу са правилима која важе за све кориснике друштвених мрежа.

"'Фејсбук' је оставио неодређену суспензију и предао целу ствар Надзорном одбору, очигледно надајући се да ће одбор учинити оно што није урадио", рекао је копредседавајући Надзорног одбора Мајкл Меконел на конференцији за медије након објављивања одлука.

Меконел истиче да неограничене казне ове врсте не пролазе међународни или амерички тест доследности и транспарентности.

Надзорни одбор чини 20 чланова, укључујући правнике, стручњаке за људска права и новинаре. Одбор је независно тело и може да промени одлуке које се тичу налога на друштвеним мрежама.

Из компаније "Фејсбук" су још у јануару затражили од Надзорног одбора да донесе коначну одлуку о Трамповој суспензији и навели су да је важно да о томе одлучује независно тело. 

Суспендован због напада на Капитол 

Доналд Трамп је суспендован са Фејсбука и Инстаграма након напада његових присталица на амерички Капитол 6. јануара, када су покушали да спрече чланове Конгреса да потврде резултате председничких избора у новембру.

Током напада Трамп је неколико пута на друштвеним мрежама поновио своје тврдње да су избори "покрадени".

И Твитер је у исто време уклонио Трампов налог "због ризика од даљег подстицања на насиље", а како је у фебруару рекао финансијски директор компаније Нед Сигал, неће му бити дозвољено да се врати на мрежу чак и ако се поново кандидује и победи на председничким изборима.

Бивши председник САД је покушао да доскочи најпопуларнијим друштвеним мрежама, па је отворио простор на својој веб-страници где може да поставља поруке које други могу да деле на Твитеру и Фејсбуку, на којима су његови налози суспендован.

Сајт бившег председника САД је назван "Са стола Доналда Трампа" и садржи кратке постове који могу брзо и лако да се поделе на друштвеним мрежама.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво