Читај ми!

Напад талибана у Авганистану, погинуло најмање седам војника

Талибански побуњеници напали су војну стражу у Фари, провинцији на југозападу Авганистана. Званичници су саопштили да је током напада погинуло најмање седам војника. Напади у Авганистану су у порасту од 1. маја, када је био рок за повлачење страних војника.

Гувернер Фаре Таџ Мохамед Џахид је, у видео-поруци, навео да су талибани дигли у ваздух објекат у којем су се налазили војници, након што су прокопали 400 метара дуг тунел како би им пришли из оближње куће, пренео је Ројтерс.

Додао је да су побуњеници заробили једног војника.

Други локални званичници су навели да су убијене десетине војника, укључујући и елитне снаге командоса. Члан савета провинције Хајер Мохамед Нурзај је навео да је око 30 особа убијено у нападу и да се база налази у рукама талибана.

Званичници из авганистанске престонице су навели да је у нападу рањена 21 особа, укључујући и петоро деце, а да се три особе налазе у критичном стању.

Према договору који је у фебруару 2020. администрација тадашњег председника САД Доналда Трампа направила са талибанима, иностране трупе је требало да се повуку из Авганистана до 1. маја, а заузврат ће исламистичке групе обуставити нападе на стране војнике и базе. 

Међутим, недавно је актуелни амерички председник Џо Бајден најавио да ће се америчке снаге из Авганистана у потпуности повући до 11. септембра, што је више од четири месеца касније у односу на претходни план.

У Авганистану су последњих недеља напади чешћи, а више од стотину припадника безбедносних снага те земље је убијено. У петак је у великој експлозији у источном Логару погинуло најмање 30 људи.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара