Читај ми!

Обријане главе и упалог лица, прво појављивање Алексеја Наваљног после штрајка глађу

Руски опозиционар Алексеј Наваљни појавио се први пут у јавности откако је прекинуо 24-дневни штрајк глађу у затвору. Обријане главе и упалих образа, Наваљни је, у обраћању из затвора путем видео линка, жустро реаговао на пресуду суда да је крив за клевету за коју тврди да је политички мотивисана.

На фотографији коју је објавио суд види се Наваљни обријане главе у затворском оделу.

"Ја сам језиви костур. Ову килажу сам имао у 7. разреду", рекао је Наваљни, који се у судници "појавио" видео-везом из затвора, први пут након што је прекинуо штрајк глађу

Руски опозиционар Алексеј Наваљни, у фебруару је кажњен са 850.000 рубаља "због изречене клевете на рачун једног ветерана из Другог светског рата" који је подржао промене везане за избор председника Русије, а које дају могућност Владимиру Путину да се поново кандидује.

Наваљни је у обраћању суду рекао да је случај против њега измишљен да би додатно оштетио његов углед међу Русима.

У говору у судници, Наваљни је оптужио владу да је претворила "Русе у робове", а за Владимира Путина је рекао да је цар из Андерсенове бајке "Царево ново одело".

"Желим да кажем, драги мој судијо, да је ваш краљ го, и не виче само један дечак, већ милиони људи", рекао је Наваљни.

Његова супруга Јулија такође је присуствовала саслушању. Рекао јој је да му је у четвртак дозвољено да поједе 450 калорија, пошто се полако враћа нормалној исхрани након штрајка глађу.

Наваљни издржава казну од две и по године затвора за проневеру из 2014. године. Ухапшен је у јануару по повратку из Немачке, где је био на лечењу због тровања.

Истовремено пред московским судом је настављена расправа о Фондацији за борбу против корупције коју је основао Наваљни, а која ће највероватније бити проглашена за екстремистичку организацију.

Наваљни и два његова помоћника – Леонид Волков и Иван Жданов – осумњичени су у кривичном поступку за отварање невладине организације за коју се наводи да угрожава грађане и њихова права, оптужницом за коју је предвиђена новчана казна или казна до четири године затвора.

Волков је најавио да ће расформирати мрежу од више од 35 регионалних седишта, називајући је "немогућом" за одржавање. Он је такође рекао да очекује да ће ознака екстремизма, која се такође примењује на групе попут Ал Каиде, довести до "масовних хапшења".

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво