Читај ми!

ЕУ забринута због стања Наваљног, позива Москву на одговор

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ оценио је да су руске власти одговорне за сигурност и здравље опозиционог лидера Алексеја Наваљног и позвао их да му омогуће непосредан приступ медицинским радницима којима верује.

"ЕУ је дубоко забринута због извештаја да се здравље руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног у казненој колонији и даље погоршава", поручио је Борељ у саопштењу за јавност.

Он је истакао да ЕУ и даље инистира на хитном и безусловном пуштањем на слободу Наваљног, јер сматра да је његова пресуда политички мотивисана и да се противи руским међународним обавезама када је у питању поштовање људских права.

"Очекујемо да ће Русија испунити своје обавезе према Европској конвенцији о људским правима, укључујући поштовање привремене мере Европског суда за људска права с обзиром на природу и обим ризика за живот господна Наваљног", додао је Борељ.

Навaљни "ризикује срчани застој" након 18 дана штрајка глађу у затвору, тврде његови лекари.

ЕУ је раније најоштрије осудила наводно тровање руског опозиционара Аексеја Наваљног и увела санкције против шест руских високих званичника и једног ентитета умешаних у покушај његовог убиства, а затим и санкције против четири особе због њихове улоге у произвољном хапшењу, гоњењу и изрицању пресуде Наваљном.

Наваљни, један од највећих критичара председника Владимира Путина, почео је да одбија да узима храну 31. марта у знак протеста зато што му затворска управа није дозвољавала да га прегледа лекар по његовом избору, због болова у леђима и нози.

Он је осуђен на две и по године затвора у фебруару због кршења условне слободе, а ухапшен је на аеродрому када се враћао у Русију из Немачке, где се опорављао од наводног тровања.

 

 

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво