Читај ми!

Алексеј Наваљни животно угрожен тврде његови лекари

Руски опозициони политичар Алексеј Нављни "ризикује срчани застој" након 18 дана штрајка глађу у затвору, тврде његови лекари.

Алексеј Наваљни ризикује срчани застој у "било ком тренутку", јер се његово здравље нагло погоршало, упозорили су лекари, тражећи непосредан приступ тренутно најпознатијем руском затворенику.

Наваљни је ступио у штрајк глађу 31. марта захтевајући одговарајући медицински третман због болова у леђима и утрнулости ногу и руку.

Председник САД Џо Бајден такође је рекао да је поступање према руском опозиционару "потпуно нефер".

Наваљни се налази на издржавању двоипогодишње затворске казне у граду Покров, око 100 километара источно од Москве.

Лични лекар Наваљног Анастасија Василијева и још три лекара, укључујући кардиолога, затражили су од затворских службеника да им одобре непосредан приступ.

"Наш пацијент може да умре сваког тренутка. Фатална аритмија се може развити сваког минута", саопштили су лекари, рекавши да би Наваљни требало да буде премештен на интензивну негу.

Наваљни је у августу једва преживео тровање нервним агенсом "новичок", за које је оптужио Кремљ. Његови лекари кажу да му је штрајк глађу можда погоршао стање.

Портпаролка Наваљног Кира Јармиш, која га је пратила када се срушио у авиону након тровања у августу, рекла је да је ситуација поново критична.

"Алексеј умире, у његовом стању то је питање дана", написала је на Фејсбуку.