Читај ми!

Мјанмар,убијено 38 демонстраната – највише од војног пуча

Мјанмарске снаге сигурности отвориле су у среду ватру на демонстранте усмртивши 38 људи, саопштила је специјална изасланица Уједињених нација за Мјанмар Кристин Шранер Бургенер,што је највећи број жртава од почетка протеста против војног пуча извшеног 1. фебруара, преноси "Ројтерс"

Снаге безбедности отварале су ватру готово без упозорења у неколико градова, потврдили су сведоци, а хунта делује одлучнија него икад пре да заустави протесте против пуча 1. фебруара који је збацио изабрану владу Аунг Сан Су Ћи.

"То је ужасно, то је масакр. Ниједна реч не може да опише ситуацију и наша осећања", рекао је један омладински активиста  за Ројтерс путем апликације за размену порука.

Портпарол владајућег војног савета није одговарао на телефонске позиве тражећи коментар.

У извештају АП се наводи да су подаци о жртвама преузети од локалних медија и на основу информација на друштвеним мрежама, као и да се за већину жртава наводе лични подаци - име, презиме, године старости, место пребивалишта и време и место где су погинуле.

Према подацима из независних извора који су захтевали анономности због страха од репресије, само у Јангону данас је убијено 18 демонстраната, јавио је дописник АП.

Вођа протеста у заједници, Хтут Паинг, рекао је да му је тамошња болница рекла да је седам људи убијено. Администратори болница нису били одмах доступни за коментаре.

Још једна пуцњава  била је у централном граду Монива, где је убијено шест особа, известио је Монива Газете.

Други су убијени на разним местима, укључујући други по величини град Мандалаи, северни град Хпакант и централни град Мингиан.

У Мјанмару влада хаос већ месец дана, откако је војска извршила државни удар и притворила изабрану председницу владе Аунг Сан Су Ћи и бројне друге политичаре, њене страначке колеге, због наводне изборне преваре у новембру.

Неке западне земље увеле су војној хунти ограничене санкције и осудиле пуч који је извела војна хунта.

По свему судећи хунта је одлучна да применом силе задржи власт и одупре се масовним протестима, као и грађанској непослушности која се одражава и на рад државних служби, локалне администрације, медија, здравственог и образовног система.

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво