Читај ми!

Ухапшен лидер екстремистичке групе "Поносни момци" због повезаности са упадом у Конгрес

Џозеф Бигс, вођа екстремистичке групе "Поносни момци", ухапшен је јуче на Флориди због учешћа у нередима 6. јануара, када су учесници протеста упали у зграду Конгреса у Вашингтону. Бигс је осумњичен, између осталог, за нарушавање јавног реда и мира и опструкцију институционалних процедура.

Џозеф Бигс (37) са Флориде ухапшен  је јуче и суочава се са три оптужнице – за опструкцију процедура институција, за улазак на забрањени посед и за нарушавање јавног реда и мира, пренео је Си-Ен-Ен.

Оптужбе против Бигса изнели су Министарство правде САД и ФБИ, који га је описао као организатора екстремистичке групе "Поносни момци" (Proud Boys).

Бигс се појавио пред судом у Орланду и потом му је одређен кућни притвор, уз друге забране.

На питање Си-Ен-Ена о оптужбама против "Поносних момака" за упад у Конгрес, Бигс је одговорио да ће се "о томе дискутовати на суду".

Пре упада на Капитол хил, Бигс је поставио објаве на Парлеру, друштвеној мрежи коју је, пре гашења, користила крајња десница, у којима је позивао своје присталице да се утопе у масу и не носе одећу по којој би били препознатљиви, стоји у извештају специјалног агента ФБИ-ја.

"Једина ствар коју ћемо урадити јесте да – размишљамо као ми! Шести јануар ће бити за памћење", написао је Бигс на Парлеру, према извештају ФБИ-ја у којем стоји да је у неким објавама спомињао и организацију "Антифа".

Агенти ФБИ-ја су навели да је Бигс рекао агентима да је ушао у Конгрес, али да није користио силу и негирао да зна било шта о планирању упада на Капитол хил.

Џозеф Бигс је био кључна особа у многим масовним окупљањима у које је била укључена група "Поносни момци", а познат је и по својој екстремној реторици против чланова "Антифе", левичарске организације која се често појављује на десничарским скуповима и сукобљава са присталицама десничарских организација.

"Поносни момци" је неофашистичка организација екстремне деснице, чији чланови могу да буду само мушкарци. Основао ју је 2016. године један од оснивача медијске групе Вајс Гевин Мекинс, који се касније дистанцирао од групе.

Организација сматра да су мушкарци и западна култура под опсадом, а њихови ставови имају елементе теорије завере о "геноциду над белом расом". 

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара