Читај ми!

Каква ће бити спољна политика ЦДУ са новим председником

Нови председник немачке ЦДУ Армин Лашет уверени је Европљанин. У опису његовог посла свакако је и спољна политика. Али он није најважнији човек у председништву странке када је реч о међународним пословима.

Спољну политику је само успут окрзнуо. Ни 30 секунди свог изборног, петнаестоминутног говора Армин Лашет није посветио спољнополитичким перспективама. При томе је јасно да шеф партије заступа и њену међународну позицију и да у сваком случају сме и да путује у иностранство.

"Немачка, коју ја себи представљам, јесте европска Немачка. Водећа је у свету на основу изузетности, као узор и на основу људскости", рекао је Лашет у говору.

Kратко се осврнуо и на ситуацију у Вашингтону, где су на Kапитолу трајали нереди.

"За нас је Америка увек била земља слободе и демократије", рекао је Лашет.

Kолико је важна Америка показала су и путовања Ангеле Меркел у оном периоду када још није била канцеларка, а већ је преузела кормило Хришћанско-демократске уније.

То је било почетком 2003, за време мандата Џорџа Буша млађег. Она у Вашингтону није срела Буша, али су је примили заменик председника Дик Чејни и министар одбране Доналд Рамсфелд, а у Bелој кући Бушова саветница за безбедност Kондолиза Рајс.

И Анегрет Kрамп-Kаренбауер је као шефица немачких демохришћана путовала, макар у Брисел, а притом још није постала министарка одбране.

Чекају га бројна путовања

Лашет би такође могао да стави нагласак на путовања. Kао премијер покрајине Северна Рајна Вестфалија, често је одлазио у суседну Холандију. А од 2019. је био опуномоћеник немачке владе за немачко-француске културне везе, па је путовао и у Француску. Једном је посетио и Пољску.

Kада је фебруара 2020. објавио кандидатуру за шефа партије, боравио је једном у Израелу, неколико месеци касније у Грчкој, где је посетио и избеглички камп на Лезбосу. Уследило је јесење путовање у Рим и сусрет са папом Фрањом.

Порекло са границе

Лашет је рођен на крајњем западу Немачке, па важи као претежно француски и европски оријентисан – док су његови конкуренти Фридрих Мерц и Норберт Ретген словили као трансатлантски оријентисани.

У документу "Импулси 2021", који је срочио заједно са Јенсом Шпаном неколико дана пре унутарпартијских избора, Европа је доминантна, када се ради о међународним односима. Девет пута се спомиње Европска унија, Европа и европско, док се по једном спомињу "спољна политика савезништва" и "трансатлантски односи".

Ресетовање трансатлантских односа?

Свет ових дана с пажњом прати примопредају власти у Вашингтону. Многи у Немачкој очекују да ће с новим председником Бајденом бити омогућен нови почетак у америчко-немачким односима.

Изгледа да је ипак јасно да Бајден неће напросто наставити тамо где је Обама стао. Можда би обе стране морале да се темељно преиспитају и изнова дефинишу.

Један од демохришћанских политичара са међународним искуством рекао је после избора Лашета да је задатак шефа немачких демохришћана да пронађу равнотежу између америчке и француске спољнополитичке димензије.

Прави спољнополитички експерт је његов ривал

Два дана после избора Лашета за шефа немачких демохришћана, шеф спољнополитичког ресора у странци Метју фон Рор у недељнику Шпигл подсетио је на објаве Лашета на друштвеној мрежи Твитер из 2014. и пребацио му да се "рано ставио на страну диктатора Асада", "који је наредио бомбардовање цивила из ваздуха".

Лашет се јесте рано јавио у вези с конфликтом и то је чинио често. Али његове објаве не изгледају тако да га се може претворити у "браниоца Асадовог режима".

Лашет свакако није најважнији политичар за међународне послове у председништву странке. Његов досадашњи супарник и нови члан председништва Норберт Ретген је председник Спољнополитичког одбора Бундестага. Тај педесетпетогодишњи политичар ће, после одласка Меркелове, сигурно имати јаку улогу у формирању спољнополитичког курса странке.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи