Читај ми!

Случај Наваљни - наставља се истрага, Немачка предала Москви транскрипте саслушања

Немачка је предала Русији транскрипте интервјуа са руским опозиционим политичарем Алексејем Наваљним у склопу истраге Москве о наводном тровању Наваљног, саопштио је портпарол немачког Министарства правде и заражио да се спроведе темељна истрага.

Из министарства поручују да Русија сада има све информације потребне за спровођење кривичне истраге о наводном тровању Наваљног у августу прошле године, укључујући узорке крви и ткива, преноси Ројтерс.

"Претпоставка немачке владе је да ће руска влада сада одмах предузети потребне кораке за разјашњење злочин против Наваљног. Овај злочин мора да се реши у Русији. То захтева спровођење истрага сразмерних озбиљности овог злочина", рекао је портпарол немачког министарства.

Немачко министарство наводи да су берлински тужиоци разговарали са Наваљним и тврди да је он дао "опсежне одговоре" на питања, која је предала канцеларија руског генералног тужилаштва.

Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни најавио је да ће се 17. јануара вратити у Русију из Немачке, где се лечио након што је наводно отрован. То би био његов први повратак у земљу откако је наводно отрован у августу и пребачен на лечење у Немачку.

Алексеј Наваљни, један од водећих критичара председника Владимира Путина, пребачен је авионом на лечење у Немачку у августу, након што је колабирао у авиону.

Немачка и друге западне државе навеле су да је то био покушај убиства помоћу нервног агенса новичока.