Читај ми!

Како је скандал око дечјег додатка довео до развода, продаја кућа, отказа и пада холандске владе

Невиђени скандал срушио је холандску Владу. Извршитељи су неправедно отерали у дугове десетак хиљада породица којима је потраживан новац од дечјих додатака. То је разорило њихове животе. Да ли ће и политичаре?

"Правна држава мора да шити грађане, овде смо у томе стравично оманули", рекао је холандски премијер Марк Руте образлажући оставку Владе у петак. То је политички епилог скандала око исплате дечијих додатака који сеже још у време првог Рутеовог мандата на челу Владе од 2010. године. Влада ће остати у техничком мандату до марта, када су избори.

Руте, лидер десно-либералне странке ВВД, до сада је словио за успешног премијера и, према анкетама, само је чудо могло да га спречи да освоји нови мандат. Сада се можда то чудо десило и Руте политички хода по танкој линији.

"Однели су фрижидер"

Роџер Дерикс и његова породица су међу 10.000 фамилија којима је нанета неправда.

"Многи су се разводили, многи морали да продају куће, губили су посао или репутацију", прича овај кувар из Хофдорпа за Дојче веле. "Непојамни притисак је био један од разлога што сам се ја развео."

Пореска управа је немилосрдно прогонила Дерикса и хиљаде других јер су наводно инкасирали више новца на име дечијег додатка него што им је припадало. Судски извршитељи су му тражили 33.000 евра.

"Дошли су ми у кућу, однели фрижидер, аутомобил и одузимали ми 40 одсто од плате", каже Дерикс.

Дерикс није био сигуран откуд то. Да ли је пропустио да попуни неки формулар? Или се радило о суринамском пореклу његове супруге? То је било тешко разјаснити чак и пред судом.

У Холандији се наиме доплате за бригу о деци уплаћују паушално, а онда је на родитељима да докажу да имају право на њих. Ко почини грешку у папирологији, брзо доспева у жрвањ судских извршитеља.

Роџер Дерикс је постао активиста из муке, и децембра прошле године је пред парламентом у Хагу говорио у име оштећених. На столу је већ био извештај истраге која је показала размере неправде.

Адвокат Орландо Кадир који заступа 600 оштећених породица критикује трому исплату одштета на коју се холандска Влада обавезала још у септембру. Требало је да свака породица добије по 30.000 евра, али су онда уведене додатне провере.

"Пред Божић су неке породице добиле по 750 евра", каже адвокат. То види као исмевање јер, како тврди, четири петине његових клијената имају штету од барем 100.000 евра. Одлазили су у дугове и плаћали камате, губили радна места и тонули све дубље. И пре недаће тим људима није ишло сјајно - јер дечија доплата о којој се ради намењена је онима са нижим примањима.

Дискриминација људи мигрантских корена?

Финансијски ревизори и данас на адресе оштећених шаљу упозорења о дуговањима. И то иако је истрага показала да је породицама нанета "неправда без преседана", те да су у Влади одавно за то знали, али нису реаговали.

Чак и Државно тужилаштво саопштава да су мере финансијских институција "у многим случајевима имале неправедне последице". Но за сада одбијају да правно гоне службенике финансијске управе.

Неки случајеви су и пред Врховним судом. Адвокат Вако Греневолд, који заступа неке породице, криви бројне министре за овај скандал. Реч је, каже, и о дискриминацији јер су у питању махом мешовите породице са мигрантским пореклом.

У петак је одлазећи премијер Руте обећао да ће оних 30.000 евра свима бити исплаћено до маја, а потом и остатак новца. Постоји бојазан, рекао је Руте, да ће тај новац отићи на плаћање дугова и да многе породице и након тога неће имати довољно за пристојан живот.

Но Марк Руте није објаснио зашто Влада тек сада подноси оставку и признаје праве размере проблема. Део одговора лежи у расцепканости холандске партијске сцене где су владе увек широке коалиције. Њихова трајност онда се обезбеђује гурањем проблема под тепих.

У тој вештини је Руте важио за мајстора. Према мишљењу многих посматрача, ни ова афера неће имати значајнијег утицаја на исход избора у марту .

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво