Читај ми!

Како је настала најмоћнија италијанска мафија Ндрангета

Стотине осумњичених криминалаца суочиће се са правдом на највећем суђењу за организовани криминал у Италији у последњих 35 година. Очекује се да ће саслушања открити како ради један од најтајнијих и најмоћнијих италијанских мафијашких ланаца организованог криминала, необичног имена - Ндрангета. Како је настала, чиме се бави и зашто је ушла у књиге?

Ндрангета је мафијашка криминална организација са југа Италије, која се од педесетих година проширила на север земље и по свету и почетком XXI века постала најмоћнија организација тог типа.

Амерички дипломатски извори процењују да њени приходи од трговине дрогом, изнуде и прања новца чине најмање 3% бруто производа Италије.

Због криминалних актвности, почело је масовно суђење овој организацији, које обухвата 355 оптужених, 400 адвоката и више од 900 сведока тужилаштва.

Суђење се одржава у граду Лемеција Терме, у Калабрији, која је међу најсиромашнијим областима у Италији и коју контролише Ндрангета.

Суђење води најпознатији италијански антимафијашки тужилац Никола Гратери, који живи под полицијском пратњом више од три деценије.

Од 58 државних сведока очекује се да разоткрију криминалне активности најутицајније породице клана Манкусо и да се прекрши кодекс ћутања, односно "омерта".

Клан се оптужује за притисак на политичаре, прање новца преко некретнина, шверц дроге, па чак и за поседовање приватних војних снага којима су окупирали град Вибо Валенцију, каже Енцо Ћиконте, бивши члан италијанског парламента и професор историје италијанске мафије на универзитету Павија у Италији.

Већина оптужених ухапшена је током серије међународних рација у 2019, у Италији, Швајцарској, Бугарској и Немачкој, и то због трговине дрогом, изнуде, зеленашења, откривање службених тајни, злоупотребе положаја, удруживања мафије, убистава и покушаја убистава, поседовања украдене робе и прања новца.

Припадници Ндрангете ушли су и у белетристику. О њима је писао Гијом Мисо у роману „Девојка и ноћ".

Прво масовно суђење одржано је од 1986. до 1987. и то сицилијанској мафији, када је осуђено 338 особа. Због тога су касније страдали тужиоци Ђовани Фалконе и Паоло Борселина.

Оваква суђења обично су контроверзна тема у Италији, с обзиром на потребу да се сваком осумњиченом пружи поштено саслушање.

Коначну реч о свим пресудама даје Врховни касациони суд у Риму. Уобичајено кривично суђење у Италији траје око 6 година.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво