Читај ми!

Лауреати ће Нобелову награду примити у својој домовини, неки и код куће

Уместо традиционалне раскошне церемоније која сваке године у Стокхолму окупља велики број званица, Нобелове награде ће ове године лауреатима у већини случајева бити додељене у њиховој домовини на месту који ће одабрати шведске дипломатe.

Број гостију на доделама биће условљен локалним рестрикцијама, а планови су и даље подложни променама услед непредвидивости епидемиолошке ситуације.

Портпаролка Нобелове фондације је саопштила да ће церемоније бити одржане 7. и 8. децембра, преноси Ројтерс.

Церемоније ће трајати кратко, док ће медаље и дипломе бити постављене на столу, уз употребу рукавица, наводе из Нобелове фондације.

Награде ће бити уручене на различитим местима, као што су државне институције, научни институти, шведске дипломатске резиденције... Неки лауреати ће награде примити у својим домовима.

Традиционална предавања биће преношена уживо 8. децембра на сајту Нобелове фондације, као и концерт из Концертне хале у Стокхолму који ће бити одржан без публике.

Главни догађај биће на програму 10. децембра, када ће шведски краљ путем видео линка пожелети добродошлицу, а том приликом биће емитован и видео снимак кандидата који су освојили награду.

Организатори су саопштили да ће овогодишњи добитници Нобелове награде бити позвани на церемонију која ће бити одржана 2021. године, уз претпоставку да ће се епидемиолошка ситуација до тада нормализовати.

Ово је први пут да је отказан банкет поводом доделе Нобелове награде од 1956. године, када церемонија није одржана у знак протеста због инвазије Совјетског Савеза на Мађарску.

Добитница овогодишње награде за књижевност је америчка песникиња Луиз Глик. Нобелову награду за мир заслужио је Светски програм за храну, а "Нобела" за медицину су добила два научника из Америке и један из Велике Британије који су открили вирус хепатитиса Це...

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво