Читај ми!

Јермени Нагорно-Карабаха пале и напуштају своје домове

Јерменски становници који напуштају област Калбајар у Нагорно-Карабаху након мировног споразума са Азербејџаном пале домове и шумско земљиште док напуштају то подручје. Људи спаљују своју имовину како је не би предали Азербејџану.

Према снимцима објављеним у руским медијима, становници Јерменије који живе у различитим деловима Калбајара износе из својих кућа потрепштине, намештај и животиње пре него што ће напустити тај регион. На северном путу Карабаха има много аутомобила, минибусева и камиона.

Област Калбајар која је под контролом јерменских снага од 1993. године смештена је у северозападном Нагорно-Карабаху, западно од Азербејџана.

Русија је јуче упутила 20 авиона са 170 припадника мировних снага у Нагорно-Карабах, саопштило је Министарство одбране.

Раније је руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио да је у Нагорно-Карабаху већ распоређено више од 1.100 руских мировњака и извршена 73 лета.

Лидери Русије, Азербејџана и ЈерменијеВладимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху.

Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, две стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биће 1.960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике.

Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио је синоћ да се о споразуму о окончању сукоба у Нагорно-Карабаху није расправљало, јер је требало да се усвоји брзо, у тренутку када је ситуација на бојном пољу била критична.

Он је у интервјуу за јерменску националну телевизију објаснио да је пад града Шуши био тренутак када је Јерменија схватила да је "рат у Нагорно-Карабаху изгубио значење".

"Након пада Шушија, било је јасно да за нас нема сврхе да се боримо. Након тога нисмо могли да преокренемо ствари у рату", рекао је Пашињан, преноси Тас.

Након што је саопштено да је постигнут споразум о окончању рата у Нагорно-Карабаху у Јеревану су избили нереди, а демонстранти захтевали оставку премијера називајући га издајником.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи