Читај ми!

САД: Руски обавештајци покушали да "поремете" Олимпијске игре у Токију

Америчко министарство правде подигло је оптужнице против шест руских војних званичника због сумње да су, између осталог, сајбер нападима намеравали да угрозе изборе у Француској 2017, Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу 2018, као и привреду САД.

Свих шест оптужених су припадници руске војне обавештајне службе (ГРУ), а према наводима оптужнице, сумњиче се и за мешање у унутрашњу политику Украјине, јавља АП.

Ројтерс наводи да су британски званичници рекли да су у питању агенти "Јединице 74455" ГРУ, познатији као Главни центар за посебне технологије, и да су се бавили креирањем лажних сајтова и онлајн налога у циљу даљег хаковања.

Британски званичници су најоштрије осудили акције руских агената, али нису прецизирали да ли су били успешни у сајбер нападима које су изводили, додаје Ројтерс.

Руски агенти се сумњиче да су планирали нападе на предстојеће Зимске олимпијске и Параолимпијске игре у Токију. 

"Акције ГРУ против Олимпијских и Параолимпијских игара су циничне и непромишљене. Најоштрије их осуђујемо", рекао је британски министар спољних послова Доминик Раб.

Додао је да је објава о подизању оптижнице против руских агената уследила у координисаној акцији са међународним савезницима, "како би се скренула пажња и како би се одбранили од руских акција у сајбер простору".

Према наводима Асошијејтед преса, у оптужници на 50 страна помињу сајбер напади руских агената и на Зимске олимпијске игре у Јужној Kореји 2018. када је руским спортистима забрањено учешће због наводног допинговања.

Тврди се да су руски сајбер напади имали за циљ "промоцију руских геополитичких интереса".

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво