Репортер РТС-а у Јеревану: Док се чека одговор Бакуа, влада опште уверење у победу

Док трају оружани сукоби у Нагорно-Карабаху, извештач РТС-а из Јеревана каже да је ситуација у престоници Јерменије напета.

Извештач РТС-а Владимир Банић у Јеревану ситуацију у престоници Јерменије описује као напету, наводећи да су шесторица полицајаца проверавали његову новинарску акредитацију.

Наводи да се незванично говори да велики број деце из Нагорно-Крабаха борави по хотелима и другим смештајима у Јеревану и другим градовима, док се борбе на фронту одвијају несмањеном жестином.

Како каже, Министарство спољних послова Јерменије потврдило је да је, упркос минирању и подривању преговора, спремно да седне за сто уз председавајуће Минске групе, док одговора из Бакуа засад још нема.

Како каже, вест да су четири азербејџанске беспилотне летелице кренуле ка Јеревану касније је демантована. Само један дрон стигао је до околине главног града Јерменије док су преостала три оборена изнад Нагорно-Карабаха.

То, како каже наш извештач, није уплашило Јермене додајући да се нису ни огласиле сирене за ваздушну опасност.

Тај потез азербејџанске војске само их је додатно разљутио и учврстио у решености, као што су рекли саговорници РТС-а, додавши да очекују да ће овај сукоб бити коначан и да ће и истиснути противничке трупе са територије Нагорно-Карабаха.

Манипулације бројем жртава

На плану пропагандног рата манипулише се бројем жртава. Азебејџанске власти тврде да Јерменија има чак 2.300 погинулих и рањених, док из Јеревана тврде да је тај број само сто и да Азери имају око 800 жртава.

Тврди се да Јерменија држи све стратешке положаје у спорној области, док то друга страна оштро демантује и поручује да су се после последње акције азербејџанске војске, јерменске трупе разбежале.

Извештач РТС-а наводи да је у ноћним летовима у Јереван стигло петнаестак добровољаца у униформама спремни да крену на фронт.

И у Јерменији и Азербејџану раде грађани Србије, па су тако двојица спортиста допутовала у Јереван.

Фудбалер из Крагујевца Иван Божовић каже да је потписао уговор са клубом из Јерменије само два дана пре почетка сукоба. "Размишљао сам да ли да уопште дођем, али су ме колеге које су раније играле овде увериле да нема бојазни и да може да се дође", додаје Божовић.

Наводи да је лигашко такмичење по проглашењу ратног стања заустављено, али да ће се, како му је речено, ипак наставити после репрезентативне паузе.

Божовић каже да се не плаши и да је пративши историју схватио да су сукоби Јерменије и Азербејџана око Нагроно-Карабаха чести и очекује да ће убрзо престати.

Због рањавања француских новинара, важи нови режим за улазак у Нагорно-Карабах. Екипа РТС-а, уколико добије дозволу, моћи ће да уђе само уз пратњу јеременских власти.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво