Сукоб у Нагорно-Карабаху: Јерменија спремна за преговоре, напад Азера на Степанакерт

Упркос позивима Минске групе на тренутни прекид ватре и повратак за прегoварачки сто, не јењавају жестоки сукоби Јерменије и Азербејџана око кавкаске области Нагорно-Карабах. Непознат тачан број жртава, манипулација на обе стране.

Ратне операције на простору Нагорно-Карабаха одвијају с несмањеном жестином, упркос апелима да се две стране врате преговорима. Извештач РТС-а из Јеревана ситуацију у престоници Јерменије описује као напету

 

Власти непризнате републике Карабах и јерменска војсака тврде да су оборена три борбена авиона и један азербејџански хеликоптер, док Министартво одбране Азербејџана истиче успехе својих снага у неутралисању противничке артиљерије.

Француска, Русија и САД захтражиле су тренутни прекид ватре између Азербејџана и јерменских снага у сукобу око Нагорно-Карабаха, позивајући на повратак преговорима без одлагања.

"Такође позивамо лидере Јерменије и Азербејџана да се обавежу да ће без одлагања наставити суштинске преговоре, у доброј вери и без предуслова, под покровитељством ОЕБС-ове Минске групе", истиче се у саопштењу.

С друге стране, турски председник Реџеп Тајип Ердоган успротивио се мешању Сједињених Америчких Држава, Русије и Француске у сукоб око Нагорно-Kарабаха, након што су лидери те три земље позвали Јерменију и Азербејџан на наставак преговора.

"С обзиром на то да су САД, Русија и Француска занемаривали овај проблем скоро 30 година, није прихватљиво да учествују у напорима да се постигне прекид ватре", рекао је Ердоган.

Такође, две стране оптужују једна другу да су ангажовале стране плаћенике из Сирије и Либије.

Министри спољних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу, сагласили су се  да је неприхватљиво укључивање екстремиста из других региона у конфликт у Нагорно-Kарабаху.

Двојица специјалних извештача француског листа Монд рањена су у нападу на град Мартуни, у Нагорно-Карабаху оперисани су у локалној болници и касније пребачени у Јереван.

Од почетка сукоба, који су у недељу ескалирали у региону Нагорно-Карабах, пријављено је на десетине жртава и стотине рањених.

Број цивилних жртава у Азербејџану попео се на 19, са 55 рањена, саопштено је из Бакуа, али Азербејџан још не износи податке о жртвама међу својим војним снагама.

Званичници из Јеревана на друштвеним мрежама објављују податке о тешким губицима на страни Азербејџана па је тако вицепремијер Јерменије Тигран Авињана на Фејсбуку написао да је у борбама погинуло преко хиљаду азербејџанских војника, а готово три хиљаде рањено.

Власти у Нагорно-Карабаху су саопштиле да је међу њиховим борцима 103 војника погинуло док је више од 200 рањено, али не наводе податке о цивилним жртвама.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво