Рат Јерменије и Азербејџана, бројање туђих жртава

Опште ратно стање проглашено у Јерменији и региону Нагорно-Карабах након ескалације сукоба дуж линије раздвајања. И Парламент Азербејџана одобрио увођење ратног стања. Нагорно-Карабах саопштио да је погинуло 16 војника, а да је стотину повређено.

САД позивају на прекид сукоба

Сједињене Америчке Државе осудиле су ескалацију насиља између Азербејџана и Јерменије и позвале обе стране да одмах прекину сукоб.

Стејт департмент је саопштио да би обе стране требало одмах да прекину сукобе, као и сваку реторику или друге акције које би могле да погоршају тензије. У саопштењу се наводи и да било какво учешће у ескалацији насиља не би било од помоћи. 

Десетине повређених цивила

Десетине цивила је повређено у сукобу око региона Нагорно-Карабаха, саопштиле су локалне власти, преноси РТ. Вест је стигла након што је Јерменија прогласила ратно стање.

"Међу цивилима је било на десетине рањених, непријатељске гранате погађале су углавном стамбена подручја", рекао је Ваграм Погосјан, портпарол председника Нагорно-Карабаха Араика Харутиунијана.

Баку: Погинуло неколико азербејџанских војника

После скоро целог дана борби између војски Јерменије и Азербејџана, тешко је утврдити размере разарања или могуће жртве сукоба. Власти у Бакку су саопштиле да је у нападима јерменске војске "погинуло неколико војника, као и да је неколико рањено". Јерменско министарство одбране навело да је "заробљено 11 оклопних возила".

EPA/

Јерменија проверава наводе о учешћу бораца из Сирије; Азербејџан: Бесмислица

Јерменско Министарство одбране саопштило је да проверава извештаје о наводном учешћу бораца из Сирије на страни Азербејџана.

Хикмет Хаџијев, помоћник за спољну политику председника Азербејџана, оценио је да је извештај Сиријске опсерваторије за људска права "бесмислица", преноси Ројтерс.

Замрачење у Азербејџану, обе стране броје жртве на страни противника

Азербејџанске власти наредиле су замрачивање града Степанакерта како би се омели евентуални ваздушни напади јерменског ваздухопловства, јављају азербејџански медији.

Јерменско министарство одбране проценило да је противничка страна до сада изгубила око 200 војника и шездесетак возила. Азербејџан, за сада без реакције на те тврдње.

Истовремено, Азербејџан тврди да је у акцијама војске уништена колона јерменских оклопних возила.

Медијски рат Азербејџана и Јерменије

Рат доминира насловним странама јерменских и азербејџанских дневних новина. "Азербејџан је изгубио везу са стварношћу", пише јерменски Ххпрес. Дневник је оштро оптужио Анкару за војну подршку Азерима. Медији у Азербејџану за конфликт оптужују Јермене, наводећи да је у сукобима повређено 19 цивила. Наводи се да је ограничен приступ интернету, како би се спречиле јерменске провокације.

Азербејџан: У гранатирању убијено пет чланова једне породице

Канцеларија државног тужилаштва Азербејџана саопштила је да је пет чланова једне породице убијено у гранатирању јерменских снага.

То су прве цивилне жртве из Бакуа у најновијим сукобима две стране око Нагорно-Карабаха, преноси Ројтерс.

Ердоган: Јерменија препрека миру у региону

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган сматра да је Јерменија препрека миру и поручио да ће Турска наставити да подржава Азербејџан у сукобу око Нагорно-Карабаха.

Ердоган је на Твитеру позвао Јермене да устану против лидера који их, како каже, "вуку у катастрофу" и најавио да ће се солидарност Анкаре са Бакуом наставити.

"Јеременија, која је поново напала Азербејџан, показала је још једном да је највећа претња миру у региону", рекао је Ердоган.

Додао је да је међународна реакција на конфликт недовољна.

Турска позива "цео свет да стане уз Азербејџан у његовој борби против инвазије и бруталности", навео је турски председник, преноси Ројтерс.

Путин разговарао телефоном са Пашињаном

Председник Русије Владимир Путин и премијер Јерменије Никол Пашињан разговарали су телефоном о сукобима око региона Нагорно-Карабах, саопштио је Кремљ.

У разговору је наглашено да је важно да се не дозволи даља ескалација сукоба и да је неопходно да се заустави свака војна акција, наводи Ројтерс.

Пашињан: У сукобу има озбиљних губитака

Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је да у сукобу има озбиљних губитака.

"Ми имамо озбиљне сукобе, али их има и непријатељ. Озбиљан сукоб се одиграва и с обзиром на то да се ситуација развија, било која информација може да не буде тачна у овом моменту", казао је у обраћању у Парламенту Никол Пашињан, преноси 1lurer.am.

Парламент Азербејџана одобрио увођење ратног стања

Парламент Азербејџана одобрио увођење ратног стања у целој земљи, као и полицијски час, изјавио је помоћник председника Хикмет Хаџијев, преноси Ројтерс. 

Нагорно-Карабах: Погинуло 16 војника

Из региона Нагорно-Карабах саопштено је да је погинуло 16 војника, а да је више од стотину повређено у сукобу, преноси Ројтерс.
РТС

Премијер Јерменије: Турска да се не укључује у сукоб

Премијер Јерменије Никол Пашињан позвао је данас међународну заједницу да осигура да се Турска не укључи у сукоб Јерменије и Азербејџана око Нагорно-Карабаха.

Турска, савезник Азербејџана, претходно је оштро критиковала Јерменију после јутрошњих сукоба јерменских и азербејџанских снага, рекавши да Јереван представља препреку миру и да Анкара пружа подршку Бакуу, преноси Ројтерс.

Пашињан је оценио да би понашање Турске могло да има деструктивне последице по Јужни Кавказ и суседне регионе.

Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да су јерменске снаге јутрос почеле да пуцају на положаје војске Азербејџана и насеља у разним правцима дуж линије раздвајања.

"Ватра је отварана из различитог оружја, укључујући оно великог калибра. То је још једна војна провокација Јерменије", рекао је Алијев, преноси Спутњик и додао да Баку неће остати нем на деловање Јерменије.

Премијер Јерменије Никол Пашињан је на Фејсбуку написао да је Азербејџан покренуо офанзиву у правцу региона Нагорно-Карабах и да одбрана ситуацију успешно држи под контролом, а портпарол министарства одбране Јерменије наводи да су два хеликоптера и три беспилотне летилице азербејџанских оружаних снага погођени током сукоба у Карабаху, преноси новинска агенција Тас.

Министарство одбране Јерменије тврди у саопштењу да је Азербејџан у сукобима у Нагорно-Карбаху изгубио четири хеликоптера, 15 беспилотних летелица и десет тенкова и борбених возила, јавља РИА Новости.

Лидер Нагорно-Карабаха Араик Артјуњан је поручио да је почела мобилизација свих грађана старијих од 18 година и да је у земљи проглашено ратно стање. И у Јерменији премијер Никол Пашињан прогласио је ратно стање и општу мобилизацију. 

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ позвао је у име ЕУ на тренутни прекид непријатељстава у Нагорно Карабах зони сукоба.

Турска је саопштила да Јерменија мора одмах да прекине непријатељство према Азербејџану које ће "регион бацити у ватру", усред сукоба између два суседа у отцепљеном Нагорно-Карабаху.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је у разговору са јерменским колегом Зограбом Мнацакањаном да је Москва спремна да посредује у циљу стабилизације ситуације у Нагорно-Карабаху.

Тензије око Нагорно-Карабаха су још током лета подизане и јавност Азербејџана и Јерменије припремана је да мора доћи до рата за ту област, објашњава за РТС бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић. Према његовим речима, најновија ескалација сукоба може захватити цео регион и може доћи до фронталних сукоба Јерменије и Азербејџана уз несумњив утицај спољних фактора.