Белорусија – радници на улицама, демонстранти ослобођени, ЕУ најављује ванредни самит

Хиљаде фабричких радника у Белорусији изашло је на улице, заједно са запосленима на државној телевизији, како би извршили притисак на председника Лукашенка да поднесе оставку. Власти саопштиле да су скоро сви ухапшени демонстранти пуштени. Министар за информације негира наводе да се државна телевизија придружила штрајку. Истовремено, ЕУ поручује да пружа подршку демонстрантима и најављује ванредни самит о Белорусији. Литванија поручује да неће реаговати на покрете белоруских трупа, али да ће помно пратити планове Минска.

Политичка криза у Белорусији настављена је протестима и осмог дана након председничких избора.

Хиљаде фабричких радника у Белорусији изашло је на улице, заједно са запосленима на државној телевизији, како би извршили притисак на председника Лукашенка да поднесе оставку.

Око 5.000 радника из фабрике тракторских гума, коју је данас посетио Лукашенко, изашло је на улице Минска тражећи од њега да преда власт Светлани Тихановској, која је била његов противкандидат на недавно одржаним протестима, преноси АП.

"Лукашенко је бивши председник и мора да оде", изјавио је организатор протеста Сергеј Дилевски и додао да је Тихановска легитимно изабрани председник.

Истовремено је изразио забринутост да би Лукашенко могао да утиче на руског председника Владимира Путина да пошаље трупе у Белорусију, додајући да не жели да се то догоди.

Демонстранти код зграде телевизије

У протестној колони дугој километар, радници-штрајкачи из неколико највећих индустријских постројења у Минску дошли су данас пред зграду белоруске државне радиодифузне компаније "Белтелерадио".

Kако наводи Тас, један од координатора штрајка изјавио је да радници за сада не траже да им буде омогућено да се обрате јавности путем телевизије, већ да су дошли да подрже запослене у државној телевизији који су одлучили да ступе у штрајк, око 200 њих.

Демонстранти стоје у близини зграде и не покушавају да уђу у њу, извештава Тас, наводећи да је атмосфера мирна и да окупљени запосленима телевизије који су у штрајку скандирају "Хвала вам!".

Kако наводи агенција, у околним улицама нема полиције, а споредни улаз у зграду обезбеђују два припадника унутрашње војске Белорусије, али је, према тврдњама сведока, на лице места раније стигао камион са припадницима полицијских јединица за разбијање демонстрација.

Раније данас, поводом навода да се белоруска државна телевизија придружила генералном штрајку организованом у знак подршке демонстрантима, огласио се министар за информације Игор Лутски.

Министар тврди да државна телевизија Белорусије ради уобичајено. "До сада нисам добио информацију о штрајку на белоруској телевизији. Програм се емитује, али колико знам постоје одређени проблеми", рекао је Лутски.

"Скоро сви демонстранти ослобођени"

Скоро сви демонстранти који су ухапшени на протестима, који се одржавају свакодневно након избора, пуштени су из притвора, потврђено је из канцеларије главног јавног тужиоца.

У саопштењу је наведено да канцеларија главног јавног тужиоца у сарадњи са министарством унутрашњих послова ради на "ослобађању грађана који су ухапшени због кршења административних одредаба у вези са учестовањем у неауторизованим масовним догађајима".

Надлежни органи су објавили листу особа које се тренутно налазе у притвору и додали да ће она благовремено бити ажурирана, преноси Тас.

Меркелова позива на национални дијалог

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је на национални дијалог између власти, опозиције и цивилног друштва у Белорусији, саопштио је портпарол немачке владе Штефен Зајберт.

Зајберт је изјавио да немачка влада и канцеларка сматрају да је у овој ситуацији најважније да се власти суздрже од примене силе над демонстрантима који протестују у миру, да се политички затвореници одмах пусте на слободу, без икаквих предуслова, као и да је национални дијалог између владе, опозиције и цивилног друштва неопходан да се превазиђе криза у земљи.

Портпарол немачке владе је додао и да би Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) требало да провери резултате избора у Белорусији, као и да Немачка не искључује даље санкције против оних који су одговорни за насиље у тој земљи, преноси Тас.

Немачки председник Франк Валтер Штајнмајер позвао је војску у Белорусији да не буде насилна према демонстрантима који протестују против, како је рекао, лажираних председничких избора.

"Позивам белоруску војску да не чини грех против свог народа користећи силу", рекао је Штајнмајер, преноси Ројтерс.

Истакао је да поштује храброст демонстраната и позвао белоруског предсеника Александра Лукашенка да пристане на дијалог с њима јер, како је навео, "Белоруси заслужују солидарност и подршку".

ЕУ уз демонстранте 

Европска унија у међувремену је позвала на "детаљну и транспарентну истрагу" навода о злостављању и малтретирању хиљада демонстраната.

"Ове мирне демонстрације имале су јасне захтеве: пуштање свих незаконито приведених људи, процесуирање одговорних за бруталност полиције и одржавање нових председничких избора", изјавио је највиши дипломата блока Жозеп Борељ, преноси Ројтерс.

Додао је да протести јасно показују да белоруско становништво жели промене, и да их жели сада.

"ЕУ стоји уз њих", изјавио је Борељ.

"Са све више шокантних извештаја о нехуманим условима и поступању у притворима, Европска унија очекује темељну и транспарентну истрагу свих наводних злоупотреба, како би се одговорни привели правди", истакао је Борељ.

Што се тиче могућности за понављање избора, председник Лукашенко је поручио да је спреман за поделу власти, али да нових избора неће бити "док ме не убијете".

Централна изборна комисија у међувремену је објавила да нема основа да се председнички избори прогласе неважећим на основу резултата пребројавања гласова на неким бирачким местима.

"Централној комисији нису достављени никакви подаци који би доказали да су окружне комисије дале погрешне резултате избора", истакнуто је у саопштењу.

Светлана Тихановска, противкандидаткиња Лукашенка која тражи да се избори понове, истакла је да је спремна да постане национални лидер Белорусије.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије