Годишњица окончања Другог светског рата у Јапану – шта су поручили цар и премијер

У Јапану је данас комеморативном церемонијом на којој су говорили цар Нарухито и премијер Абе обележена годишњица завршетка борби у Пацифику и Другог светског рата

У јапанској престоници Токију данас је одржана званична државна церемонија којом је обележена 75. годишњица завршетка Другог светског рата.

Мада је капитулација Јапана формално потписана тек 2. септембра 1945. године, а борбе између јапанских снага и Црвене Армије трајале све до краја августа, у Јапану се данашњи дан обележава као завршетак рата, јер је 15. августа 1945. тадашњи јапански цар Хирохито, у свом првом обраћању нацији преко радија, позвао војску и народ "да издрже неиздрживо и поднесу неподношљиво", што се, историјски, сматра позивом на одустајање од даљег отпора и прихватање предаје.

Мада је тог дана покушан војни пуч у којем су официри незадовољни одлуком политичког врха да се окончају непријатељства пробали да усмрте премијера и чак онемогуће пуштање снимка говора цара Хирохита на радију, од 15. августа су ипак окончане борбе са америчким снагама у Пацифику.

На комеморативној церемонији у Токију пошту душама 3,1 милиона јапанских војника и цивила погинулих у Другом светском рату одали су цар Нарухито и премијер Шинзо Абе.

Цар Нарухито, који је на престо ступио прошле године и који је унук покојног цара Хирохита, рекао је и да се, уз дубоко преиспитивање у односу на прошлост, искрено нада да се трагедија рата неће поновити, те да се моли за светски мир и даљи развој Јапана.

Он је изразио захвалност генерацијама грађана који су својим напорима изградили земљу после рата и позвао народ да уједини снаге како би превазишао нову тешкоћу која се пред њим налази – коронавирус.

Премијер Абе у свом говору је рекао да ће наставити да се држи зеклетве да Јапан неће поново искусити трагедије рата и да данашње генерације никад неће заборавити да су мир и просперитет које уживају изграђени на жртви људи настрадалих у рату.

Мање званица на церемонији због коронавируса 

Због опасности од ширења коронавируса, церемонији у спортској и концертној хали Будокан, која је изграђена за потребе олимпијаде у Токију 1964. године и представља једну врсту Меке за љубитеље борилачких вештина, присуствовало је само 540 званица, што је мање од десетине уобичајеног броја у нормалним условима.

Она је изабрана за место комеморације посвећене жртвама Другог светског рата због своје близине шинто храму Јасукуњи, који је крајем 19. века основала држава као институцију у којој би се одавала пошта војницима који су положили животе за земљу.

Четири министра јапанске владе управо су данас посетила то светилиште, у којем су, уз жртве других ратова, деификоване и душе 2,3 милиона Јапанаца и јапанских колонијалних поданика који су изгубили живот у борбама у Другом светском рату, да би, по њиховим речима, у приватном својству изразили пошту погинулима и захвалили им се на жртви за домовину.

Храм Јасукуњи, међутим, је у свој регистар ратних жртава, чијим душама се одаје почаст као божанствима, увео и особе које су на суђењу у Токију после рата проглашене за злочинце прве, "А" категорије, због чега такве посете високих јапанских званичника изазивају незадовољство у суседној Kини и на Kорејском полуострву, који су највише пропатили током јапанске окупације пре и током Другог светског рата.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво