Израел и УАЕ постигли историјски мировни споразум

Израел и Уједињени Арапски Емирати постигли су историјски мировни споразум који ће довести до потпуне нормализације односа између две блискоисточне државе. Посредник у постизању споразума био је амерички председник Доналд Трамп.

То је први споразуим те врсте потписан од споразума из 1994. године између Израела и Јордана.

По том споразуму Израел се обавезао да ће обуставити суверенитет на подручјима Западне обале која је предмет расправе о анексији, саопштили су званичници Беле Куће. 

Ову информацију потврдио је и објавио на Твитеру председник САД Доналд Трумп који је помогао да се овај споразум потпише.

 "Овај историјски дипломатски пробој допринеће миру на Блиском истоку и представља тестамент дипломатији и визији тројице лидера и храбрости УАЕ и Израела да покрену нови пут који ће отворити врата великом потенцијалу региона", наводи се у саопштењу Беле куће.

Договор је уследио након телефонске седнице којој су присуствовали председник САД Доналд Трамп, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху и принц Абу Дабија шеик Мухамед бин Зајед. 

Нетанјаху је у свом првом коментару на споразум рекао да је "историјски дан за Израел".

Престолонаследник Абу Дабија написао је на Твитеру да је постигнут споразум и да ће зауставити даљу израелску анексију палестинских територија.

У преговоре око постизања споразума били су укључени и Трампов зет и виши саветник Џаред Кушнер, емерички амбасадор у Израелу Давид Фридман и представник за Блиски исток Ави Берковиц, као и амерички државни секретар Мајк Помпео и саветник за националну безбедност Беле куће Роберт о Брајен.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво