У Бејруту одржан минут ћутања од експлозије

У Бејруту се обележава седам дана од експлозије складишта у којој је уништена скоро цела лука, бројне зграде, а стотине људи је страдало и повређено.

Тачно у 18.08 по локалном времену, када се и десила експлозија одржао се минут ћутања, на месту експлозије коју је изазвало паљење 2,75 тона амонијум нитрата који је у Бејрут стигао шест година раније и ту се чувао, преноси Ројтерс.

За сада се још незна шта је изазвало пожар у складишту који је узроковао експлозију хемикалије.

Ипак француски и италијански хемијски стручњаци упозоравају да се у луци налази још најмање 20 контејнера са потенцијално опасним материјама, и то након што је откривено да један од њих цури.

Неки од тих контејнера су напукли у експлозији, тврди поручник Антони, француски хемијски експерт који није овлашћен да каже своје пуно име у складу са политиком владе.

Стручњаци, који раде у рушевинама луке, упозоравају да је до сада откривено око 20 контејнера и они сада раде за либанским ватрогасцима на обезбеђивању свих контејнера и анализи нииховог садржаја.

"Морамо да рашчистимо све и све обезбедимо", рекао је Антони.

 Према првим проценама најмање 300.000 људи нашло се на улици јер су им куће уништене а материјална штета је огромна и премашује три милијарде долара.

Након експлозије у Бејруту и притиска јавности влада Либана поднела је оставку.

 

 

 

 

 

 

 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво