Триста милиона долара за рупу дубоку 15 милијарди

На видео-конференцији о Либану, донатори су обећали 298 милиона долара за хитну хуманитарну помоћ тој земљи после разорне експлозије у Бејруту, саопштила је канцеларија француског председника Емануела Макрона који је био организатор скупа.

Емануел Макрон је био домаћин донаторске видео-конференције за Либан, где је експлозија у луци престонице Бејрута направила штету од пет до 15 милијарди долара, док је земља и пре несреће била на ивици привредног колапса.

Из канцеларије француског председника је саопштено да су донатори обећали хуманитарну помоћ од 298 милиона долара.

Европска комисија обећала је додатних 33 милиона евра. Извршно тело Европске уније саопштило је да се ради о помоћи која је раније најављена, преноси АП.

Ново финансирање из ЕУ биће упућено агенцијама УН, невладиним организацијама и међународним организацијама и строго ће се надзирати, наводи се у саопштењу.

Председник Кипра Никос Анастасиадис рекао је да је спреман да стави морски простор и аеродром те земље на располагање међународној заједници за преношење хуманитарне помоћи или било коју другу помоћ у суседни Либан.

Навео је да ће Кипар послати још 40 тона санитетског материјала, генератора, одеће и конзервиране хране у Либан, поред пет већ отпремљених тона.

Шпанска влада каже да ће послати хитну помоћ у Либан, укључујући лекове и санитетски материјал. Премијер Педро Санчез рекао је да ће Либану "бити потребна велика подршка да се носи са штетом".

Велика Британија је обећала 22 милиона евра за помоћ Либану. Британија је раније обећала 5,5 милиона евра и послала је медицинске стручњаке и брод за истраживање Краљевске морнарице у Бејрут.

Брод ће помоћи у процени штете од експлозије коју је изазвало на хиљаде тона амонијум нитрата, разневши луку и опустошивши већи део града.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас рекао је да ће његова земља Либану пружити додатних 10 милиона евра хитне помоћи.

Берлин је други највећи билатерални донатор Либана, наводи немачко министарство спољних послова. Од 2012. Немачка је обезбедила више од 1,2 милијарде евра за развојну помоћ земљи, као и 634 милиона евра за хуманитарни рад.

Француска шаље носач хеликоптера и теретни брод са хитном помоћи и залихама у Бејрут.

Француско министарство спољних послова саопштило је да долазе још два брода поред осам летова који су планирани од разорне експлозије у Бејруту и доводе стручњаке, спасилачке раднике и залихе.

Укупно, Француска шаље 18 тона медицинске помоћи, укључујучи лекове, вакцине и хигијенске комплете и 663 тоне помоћи у храни, саопштило је министарство спољних послова.

Врховни званичник УСАИД-а Џон Барса каже да америчка помоћ у износу од 15 милиона долара неће бити под контролом тамошње владе, већ да ће директно ићи онима којима је најпотребнија.

Говорећи уочи одласка у Бејрут, Барса је данас рекао да ће помоћ бити усмерена на медицинске органе на Америчком универзитету у Бејруту и Америчком либанском универзитету.

САД ће обезбедити новац Светском програму за храну за хитне оброке за око 300.000 људи погођених експлозијом у бејрутској луци, поред комплета за хитну медицинску помоћ, рекли су амерички званичници.

Међународни монетарни фонда поново је упозорио Либан да неће добијати кредите од те институције ако не реформише владу.

"Светске силе дужне да помогну либанском народу"

Макрон, први светски лидер који је посетио Либан након несреће, поручио је на отварању конференције да су светске силе дужне да помогну либанском народу, преноси Ројтерс.

"Морамо да делујемо брзо и ефикасно тако да ова помоћ оде директно куда треба", рекао је Макрон и додао да је "будућност Либана на коцки".

Истакао је да понуда помоћи укључује и подршку за непристрасну, кредибилну и независну истрагу о експлозији у луци у Бејруту 4. августа, у којој је погинуло 158 људи.

Конференција је одржана уз подршку УН, а на њој је учествовао и председник САД Доналд Трамп преко видео-линка.