Председник Либана: Сазнао сам недавно за складишта у Бејруту и наредио да се проблем реши

Председник Либана Мишел Аун рекао је да је за ускладиштени амонијум-нитрат у луци у Бејруту сазнао готово три недеље пре стравичне експлозије у којој су погинуле најмање 154 особе.

Мишел Аун је 20. јула обавештен да је 2.700 тона амонијум-нитрата, који се користи као вештачко ђубриво, али и за прављење експлозива, ускладиштено у луци у Бејруту.

Председник Либана тврди да је одмах након тога наредио званичницима "да учине оно што је потребно", преноси Скај њуз.

Амонијум-нитрат се у складишту налази од 2013. године, када је заплењен са једног теретног брода, а Аун је навео да "није имао овлашћење да се директно бави луком", као и да није знао где је запаљива супстанца смештена.

На питање новинара да ли је требало да прати извршење своје наредбе, Аун је упитао: "Знате ли колико се проблема скупило?".

Додао је да постоје људи на различитим нивоима власти који знају своје обавезе и да су сви били обавештени.

Десет упозорења на постојање амонијум-нитрата у луци 

Документи показују да су различите гране власти, од царине, преко војске и служби безбедности, до судства, десет пута упозоравали на то да се експлозивни материјал налази у луци.

Мишел Аун је постао председник Либана 2016. године, након што земља две године није имала шефа државе због несугласица политичких партија.

Ипак, Аун је за експлозију оптужио претходну власт.

"Материјал се тамо налазио седам година, од 2013. Налазио се тамо, рекли су да је опасан и ја нисам одговоран. Нисам знао где је био смештен. Нисам знао чак ни који је ниво опасности био", рекао је Мишел Аун.

У стравичној експлозији која се догодила у уторак погинуле су најмање 154 особе, више од 5.000 је повређено, а процењује се да је преко 300.000 људи остало без крова над главом.

Председници САД и Француске Доналд Трамп и Емануел Макрон су разговарали о упућивању хитне међународне помоћи Либану, а Бејрут ће данас посетити председник Европског савета Шарл Мишел. 

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се