Трамп и Макрон разговарали о хитној помоћи Либану, у Бејрут долази Шарл Мишел

У Бејруту се наставља потрага за преживелима у рушевинама насталим после стравичне експлозије лучког складишта. У посету Либану долази председник Европског савета Шарл Мишел, а о хитној међународној помоћи Либану разговарали су Доналд Трамп и Емануел Макрон.

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да ће током дана отпутовати у Бејрут, како би пружио подршку Европске уније Либану и његовом главном граду након разорне експлозије.

Председник САД Доналд Трамп разговарао је са француским председником Емануелом Макроном о хитној међународној помоћи Либану после разорне експлозије у Бејруту.

''Та експлозија је била догађај какав свет дуго није видео. Имаћемо видео конференцију са председником Макроном, лидерима Либана, шефовима држава из целог света. Сви желе да помогну. САД сарађују са либанским властима на терену како бисмо утврдили које су најхитније здравствене и хуманитарне потребе, обезбедићемо додатну помоћ у наредном периоду. Тесно сарађујемо са владом Либана'', рекао је Доналд Трамп.

Председник Либана Мишел Аун одбацио је позиве на међународну истрагу о експлозији.

У Бејруту је пре четири дана експлодирало лучко складиште у којем се налазило 2.700 тона веома запаљивог амонијум-нитрата. Процењује се да су погинуле најмање 154 особе, а више од 5.000 људи је повређено.

Удар који је уследио након експлозије осетио се широм града, а експлозија се чула и на Кипру, који је од Бејрута удаљен 240 километара.

Према првим проценама, најмање 300.000 људи нашло се на улици јер су им куће уништене, а материјална штета је огромна и премашује три милијарде долара.

Председник Либана Мишел Аун изјавио је да је у току истрага у оквиру које се трага за чињеницом да ли је експлозија последица спољног уплитања или је у питању само немар или несрећа

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво