Рат речима САД и Кине због Тик-тока и Вичета

Председник САД Доналд Трамп издао је извршну наредбу којом се на 45 дана забрањује рад популарних кинеских апликација "Тик-ток" и "Вичет". Пекинг одлуку Вашингтона назвао "безобзирним хегемонистичким чином".

Трамп је пословање апликације за размену кратких видео-клипова прошле недеље условио продајом Тик-тока Мајкрософту до 15. септембра и поручивши да Министарство финансија САД треба да добије део прихода од те трансакције, што се не наводи у тексту наредбе.

У наредби се истиче да Тик-ток компаније "Бајт денс" аутоматски чува велике количнине података својих корисника као што су локација и историја претрага и прегледа што "потенцијално омогућава Кинеској комунистичкој партији да приступи личним подацима грађана САД, спроведе индустријску шпијунажу, направи досијее које може употребити за уцену појединаца".

Амерички Сенат у четвртак је једногласно потврдио закон којим се се запосленима у федералним службама забрањује да користе Тик-ток на службеним електронским уређајима.

За "Вичет" који служи за трансфер новца између физичких лица наводи се да се забрањују све трансакције са власником платформе, комапнијом "Тенсент".

Комапнија "Тик-ток" поручује да "остаје посвећена својој великој корисничкој бази у САД".

"Тик-ток је омиљен међу сто милиона Американаца пошто је то  'дом забаве, самоизражавања и повезаности'", истакао је портпарол компаније Џош Гартнер у саопштењу, додавши да ће апликација бити ту "још много наредних година".

Из Пекинга стижу оштре рекације на Трампову наредбу.

Шеф кинеске диплматије назвао је забрану пословања Тик-тока и Вичета у САД "безобзирним хегемонистичким чином" и позвао Вашингтон да "не политизује економска питања и престане да гуши компаније под којима поменуте апликације функционишу".

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара