Ураган "Исаја" погодио Северну Каролину, Трамп прогласио ванредно стање

Након што се неколико дана полако кретао уз југоисточну обалу САД, ураган "Исаја" је ударио у копно на подручју Северне Каролине. Национални центар за урагане упозорио је на снажне ветрове, поплаве и високе таласе. Председник САД Доналд Трамп прогласио је ванредно стање за државу Флориду и Северну и Јужну Каролину.

Ураган је погодио копно Северне Каролине у 23.10 по локалном времену у понедељак (јутрос у 5.10 по средњоевропском времену), саопштио је Национални центар за урагане.

Ветар дува брзином од 140 километара на час. 

"Исајас" је по снази прешао у тропску олују када је погодио карипска острва, али је јуче поново ојачао у ураган категорије један. На Карибима је двоје људи погинуло у урагану.

Национални центар за урагане упозорио је на снажне ветрове, поплаве и високе таласе у Северној и Јужној Каролини, где су становници навикли да се скоро сваког лета суочавају са олујама.

Председник САД Доналд Трамп прогласио је ванредно стање за државу Флориду и Северну и Јужну Каролину да би могла да се ослободе савезна средства.

Гувернер Флориде Рон Десантис погласио је ванредно стање за 12 округа уз обалу Аталантског океана.

Ураган је натерао власти у деловима Флориде да затворе места за тестирање коронавируса у тренутку када број заражених расте у тој држави.

У Северној Каролини, гувернер Рој Купер такође је прогласио ванредно стање у приобалним окрузима и наредио евакуацију острва Окракок.

Позвао је грађане да не возе на поплављеним путевима, склоне се на сигурна места и припреме опрему за хитне ситуације.

Такође је позвао грађане да носе маске и дезинфекциона средства и да поштују физичко дистанцирање због поновног раста броја случајева коронавируса. 

На Бахамима, званичници су евакуисали људе у Абаку и на источном крају Гранд Бахама, који су живели у привременим објектима још од урагана "Доријан".

Раније, док је још био тропска оруја,"Исаја" је протутњао Порториком и Доминиканском Републиком, изазивајући прекид снабдевања струјом и мање одроне земљишта.

На Карибима су живот изгубиле две особе.

У Доминиканској Републици један човек је изгубио живот услед струјног удара изазваног падом електричног кабла док је у Порторику живот изгубила једна жена.

Упозорење због тропске олује на снази је у понедељак рано ујутро дуж обале од Флориде до Делавера.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи