Хуан Карлос, бивши краљ Шпаније напушта земљу због оптужби за корупцију

Бивши краљ Шпаније Хуан Карлос Први обавестио је свог сина, краља Фелипеа Шестог, да ће напустити ту земљу и да одлази да живи у некој другој држави, након што су се протеклих недеља против њега појавиле оптужбе за корупцију.

Лист Ел Мундо је јавио да је Хуан Карлос већ напустио земљу.

У саопштењу краљевске породице наводи се да је Хуан Карлос желео да краљу Фелипеу омогући владавину неспутану последицама онога што су "одређене ствари из његовог приватног живота оставиле у јавности".

"Вођен жељом да урадим оно што је најбоље како бих служио народу Шпаније, њеним институцијама и теби, као краљу, обавештавам те о својој одлуци да напустим Шпанију у овом тренутку", наводи се у писму које је Хуан Карлос упутио свом сину, а које је објавила краљевска породица.

Краљ Фелипе Шести захвалио је оцу на тој одлуци и подвукао историјски значај који владавина Хуана Карлоса представља за демократију у Шпанији после фашистичке диктатуре Франсиска Франка.

Желећи да се дистанцира од бившег краља Хуана Карлоса, који је погођен бројним скандалима због раскошног начина живота, шпански монарх Фелипе Шести одлучио је да се средином марта одрекне наследства свог оца.

Краљевска палата је у званичном саопштењу навела да Хуан Карлос, који је абдицирао 2014. године, неће више добијати годишњу апанажу од 194.000 евра.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво