Како се становници јапанског острва Кјушу боре са поплавама

На јапанском острву Kјушу од последица обилних падавина и одрона досад су настрадале 52 особе, док се 13 воде као нестале. Необавезна директива за евакуацију издата је за око 1.550.000 људи.

Дописник РТС-а из Јапана Иља Мусулин напомиње да је у Јапану је у тој земљи у току кишна сезона и на острву Kјушу три дана непрестано пада киша и до 700 милиметара по дану, а то су падавине које неизбежно доводе до поплава и одрона.

Само за први дан падавина 200.000 људи евакусано је из најугроженије области префектуре Кумамота на западном делу острва.

У међувремену, кише су захватиле скоро цело острво, па је евакуација издата за још 1.350.000 људи, што је десетина популације острва Кјушу.

Реч је о директиви за евакуацију које становништво не мора да прихвати, тако да је број људи који се заиста евакуише вишеструко мањи.

Од 200.000 људи у прихватним центрима је заправо само 30.000.

Реалнији увид о ситуацији пружа податак о жртвама – 52 мртва и 13 несталих, што би могло даље да расте.

Дописник РТС-а напомиње да се евакуација не обавља хеликоптерима како би многи помислили, већ је све препуштено становништву.

Унапред на основу водостаја и прогонозе падавина, становници се сами евакуишу приватним возилима уколико могу да прођу или пешке. Људи иду у школе, културне центре, где им се деле намирнице.

Више дестина хиљада полицајаца и војника трага за преживелима заточеним у својим кућама и возилима, снабдевају прихватне центре и санирају насипе и саобраћајнице које су у прекиду.

У најугроженијој префектури Кумамото само 6.500 домаћинстава нема струју, а само око 2.000 нема воду.

Према речима дописника РТС-а, ситуација је пре свега тешка економски, уништена је роба у  магацинима и машине су поплављене после карантина уведеног због пандемије ковида 19.

Опасност од ширења ковида 19

У прихватним центрима постоји опасност од ширења коронавируса, али острво Кјушу је засад имало релативно мали број случајева заразе, свега нешто више од хиљаду.

Кјушу је познат по туризму и пољопривреди и производњи хране, па је густина насељености мања, што помаже у епидемији.

Велика је забринутост због концентрисања становника у евакуационим центрима што може да убрза ширење ковида 19. Чак 43 дома за старе су поплављена, па је велико питање места где угроженима може да се пружи медицинска нега.

Становништво је навикло на природне несреће у Јапану и стојички се односи према несрећама док киша наставља са пада, закључује дописник РТС-а.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара