Џорџ Флојд сахрањен поред своје мајке

Америка се опростила од Џорџа Флојда, чије је убиство, приликом хапшења, изазвало протесте широм света. После више меморијалних служби, сахрањен је у родном Хјустону.

Златни ковчег је кочијама упућен на сахрану на гробље у оближњем Перланду, где је сахрањен поред своје мајке, коју је дозивао у последњим минутима живота, док је полицајац Дерек Шовин држао колено на његовом врату.

Хиљаде ожалошћених присуствовале су претходно последњем опроштају од Џорџа Флојда у цркви у Хјустону.

"Тражио си своју мајку. Положићемо твоје тело поред њеног. Али ја знам, Џорџе, да те је мајка већ загрлила. Добро си се борио, сачувао си веру. Завршио си своју обуку. Иди и почивај у миру. Иди и види своју мајку. Ми ћемо наставити борбу", поручио је свештеник Шарптон.

Путем видео-поруке, окупљенима у цркви се обратио бивши потпредседник и будући кандидат за председника САД Џо Бајден.

"Не можемо скретати поглед. Не смемо скретати поглед. Не можемо допустити да овај тренутак прође мислећи да поново можемо да скренемо поглед са расизма који изједа нашу душу, од системског злостављања које уништава живот Американаца", рекао је Бајден.

Брат Џорџа Флојда: Имао је дивну душу 

Брат Џорџа Флојда Филониз Флојд рекао је да су се многи угледали на Џорџа Флојда, јер је био први у крају који је добио стипендије да игра фудбал, или кошарку.

Млађи брат Родни рекао је да је Џорџ имао дивну душу.

"Да му је речено да може да жртвује свој живот како би окупио цео свет, знам да би пристао", рекао је Родни. 

Навео је да му смрт брата и даље делује нереално. "Сваки дан очекујем да ме позове", рекао је млађи брат убијеног Флојда 

Џорџ Флојд је убијен приликом хапшења 25. маја у у Сент Полу у Минесоти, када га је полицајац Дерек Шовин угушио притискајући му коленом врат скоро девет минута.  

Протести у Сједињеним Америчким Државама су настављени.