Трамп повлачи 9.500 америчких војника из Немачке

Администрација америчког председника Доналда Трампа повући ће око 9.500 војника из база у Немачкој, укључујући и ловце Ф-16, јављају медији у САД.

Њујорк тајмс пише да овом одлуком, Трамп шаље прилично хладну поруку једном од главних савезника у НАТО-у, новим распоредом снага број америчких војника у Немачкој биће ограничен на 25.000.

Повлачење војника из Немачке уклапа се у Трампову политику "Америка на првом месту", која предвиђа ограничено присуство америчких војника ван граница САД, као и претпоставку да остале чланице НАТО морају сносити део одговорности за сопствену безбедност.

Иако је деловала шокантно непосредно по објављивању, идеја о смањењу броја америчких војника у Европи није претерана новост, јер је такву могућност још 2007. године најављивао сенатор Чак Хејгел, који се тада налази на челу сенатског комитета за спољне послове.

Амерички медији, укључујући Вол стрит џурнал који је открио постојање овог плана, рекли су да се известан број званичника у Вашингтону нада да би Трамп могао још једном размислити о целој идеји, наводећи да повлачење представља "поклон председнику Русије Владимиру Путину".

Од доласка у Белу кућу, Трамп је небројено пута упозоравао Немачку да на одбрану троши јако мало новца у односу на богатство којим располаже и тражио од канцеларке Ангеле Меркел да значајно повећа буџет за одбрану.

Американци, тренутно, у Немачкој имају више војника него у било којој другој држави на свету осим у Јапану. Немачка база Рамштајн је, такође, логистичка тачка за америчке војнике у другим базама, укључујући и Бондстил на Косову.

Амерички медији нису објаснили да ли ће ова Трампова одлука имати утицаја на број војника из САД у Бондстилу.

Међу јединицама које ће Американци повући из Немачке је и ескадрила ловаца Ф-16.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво