Минеаполис се опростио од Џорџа Флојда

Углавном мирни протести широм САД због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда трају већ десети дан. Прва комеморација за Флојда одржана у Минеаполису. Законодавци многих држава САД преиспитују акте који регулишу полицијске процедуре и системске неједнакости.

Породица Џорџа Флојда приредила је у Минеаполису прву комеморацију која ће се одржати у још два америчка града, после вишедневних протеста због бруталног убиства Афроамериканца којим се захтевају реформе у раду полиције као и окончање системског расизма, преноси Њујорк тајмс.

Говорећи пред окупљенима Џорџов брат, Теренс Флојд поновио је позив да се протестује мирно.

"Рећи ћу само једно – поносан сам на протесте, али нисам поносан на уништавање", поручио је Теренс Флојд и додао да његов брат никада не би био за насиље. 

Градоначелник Минеаполиса Џејкоб Фреј клекнуо је и заплакао поред ковчега Џорџа Флојда на почетку комеморације.

Званичном одавању поште Флојду присуствовао је и активиста за људска права и баптистички свештеник Џеси Џексон. Познат је свом учешћу у ослобађању заробљених америчких војника током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године.

Многи су се обрадовали због подизања оптужнице против остале тројице полицајаца која су учествовала у хапшењу када је њихов колега Дерек Шовин готово девет минута својим коленом притискао врат Џорџа Флојда.

"Ово је значајан корак напред на путу ка правди и захвални смо што је овај важан корак предузет пре Џорџове сахране", рекао је адвокат породице Бен Крамп. 

Огорчење поступањем полиције приликом хапшења Флојда већ су навели законодавце у многим државама да размотре прописе чијим би се изменама преиспитале полицијске процедуре и системске неједнакости.

Мере које се разматрају укључују забрану држања за врат који може изазвати гушење у Колораду, предлог закона који има за циљ минимизирање употребе смртоносне силе у Висконсину и потенцијално укидање 24-годишње забране калифорнијске афирмативне праксе узимања у обзир пола и расе приликом пријема на факултет и уговарању и запошљавању у јавном сектору.

Сенатори из редова демократа одржали су пошту Флојду у трајању од осам минута и 46 секунди колико је полицајац Шовин држао своје колено на врату убијеног Афроамериканца.

Гувернер Вирџиније Ралф Нортам рекао је да је дао налог надлежним службама да да направе план за уклањање спорног споменика генералу војске Конфедерације Роберту Лију у Ричмонду.

"Споменик је већ ту дуго времена. Било је погрешан и раније, погрешан је и сада, тако да ћемо га склонити", навео је Нортам.

Споменик Конфедерације у највећем граду Алабаме разлупан је и ишаран у понедељак током протеста због смрти Флојда. 

Службени патолози округа Хенепин кажу да је Флојдово срце стало када су га полицајци притисли уз земљу и наводе да је убијени Афроамериканац био срчани болесник и да је имао висок крвни притисак.

Независна аутопсија, коју је тражила породица убијеног Џорџа Флојда, претходно је показала  да је он умро од гушења које је изазвао притисак на врат.

Амерички секретар одбране Марк Еспер поништио је ранију одлуку Пентагона да из Вашингтона око 200 војника пошаље у матичне базе.

Војни секретар Рајан Мекарти рекао је за АП да је до промене дошло након Есперовог састанка у Белој кући.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво