Породица Џорџа Флојда тражи правду, демонстранти сатима пркосе полицији

Демонстранти у Њујорку и Лос Анђелесу пркосе полицији и током полицијског часа, али су демонстрације мирније него претходних дана. Мајка Флојдове ћерке у емотивној изјави тражила правду за њега описујући га као доброг човека "без обзира шта ко мислио".

Роки Вашингтон је у присуству шестогодишње ћерке рекла да жели да сва четворица полицајаца који су умешани у Флојдову смрт плате за убиство, које је покренуло жестоке протесте широм САД и света.

"На крају дана, сви се могу вратити кући и бити са породицама, а она више нема оца. Он ју је волео, толико ју је волео. Овде сам због своје бебе. Овде сам због Џорџа зато што желим правду за њега", рекла је.

Џорџ Флојд (46) умро је прошле недеље у Минеаполису, након што је полицајац Дерек Шовен снимљен како му ногом притиска врат најмање осам минута током хапшења, јер је наводно користио фалсификовану новчаницу од 20 долара у продавници.

Протести због насилне смрти Џорџа Флојда настављени су широм Америке, а око 40 градова увело је полицијски час.

Протести у америчким градовима били су мирнији него претходних дана, када је полиција користила сузавац да растера демонстранте из центра Вашингтона и других градова.

Отприлике 1.600 војника распоређено је у регион Вашингтон, где је само неколико десетина људи остало на улици када је почео полицијски час.

Они још нису укључени у протесте са полицијом, али је портпарол Пентагона рекао да су у "већој приправности".

У Њујорку је било хапшења као и неких извештаја о пљачки, пошто су хиљаде демонстраната остале на улицама после полицијског сата у 20 часова.

Такође је било стотине хапшења у Лос Анђелесу преко ноћи, рекао је портпарол полиције, пошто су демонстранти игнорисали полицијски час који је у том граду уведен од 18 сати.

Протести су одржани и у Портланду, Мајамију, Хјустону, Бостону и Сијетлу – где су људи лежали на асфалту, руку иза леђа, опонашајући положај у којем је био Флојд када је умро.

Масовни протести у Паризу и Лондону упркос забрани окупљања

Демонстрације су се рашириле и по свету, а у Паризу је полиција испалила сузавац на демонстранте који су бацали запаљиве коктеле током демонстрација против полицијског насиља и расне неправде, а који нису имали одобрење због забране окупљања услед пандемије коронавируса.

Хиљаде људи окупиле су се поново и у центру Лондона, од којих су многи носили маске и узвикивали "Нема правде, нема мира" и "Животи Афроамериканца су важни".

Поједини демонстранти су махали транспарентима на којима су били исписани слогани попут:

"Велика Британија није недужна – бити мање расиста је и даље расиста" и "Расизам је глобално питање" док су неки скандирали против председника САД Доналда Трампа и британског премијера Бориса Џонсона.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво