Протести у САД упркос полицијском часу, хеликоптер "одувао" демонстранте у Вашингтону

Протести у САД и седмог дана од убиства Aфроамериканца Џорџа Флојда. Најмање 40 градова увело је полицијски час, али су у многима демонстранти упркос томе изашли на улице. У 23 државе активирани су припадници Националне гарде. Председник Доналд Трамп је претходно објавио мобилизацију војске да заустави насиље.

У неким градовима протести су били мирни, али нису изостали инциденти ни пре ни после увођења полицијског часа. Теренско возило је улетело међу полицајце у Бафалу, у држави Њујорк. Том приликом су повређена двојица полицајаца. Обојица су у стабилном стању. Возач и путници из теренца су приведени.

Док су демонстранти кршили полицијски час на Тајмс скверу у Њујорку полицијски командир је наредио привођења.

"Не дајте им да побегну", узвикнуо је, а то се односи на групу од око 300 до 400 демонстраната који су почели да беже.

То је први пут да је у Њујорку уведен полицијски час у последњих седамдесет година. Претходно су демонстрације одржане у Асторији, Квису, Бруклину и Менхетну.

Петнаест минута након што је почео полицијски час, мирни демонстранти су се окупили у Минеаполису на месту где је Џорџ Флојд убијен.

Они су навели да се неће повући пред полицијом. Забарикадирали су улице у околини како би спречили полицију да стигне до њих.

Полиција је дозволила мирне протесте у Даласу и након што је почео полицијски час.

Док су демонстранти ишли ка вашингтонској Кинеској четврти, амерички војни хеликоптер "лакота" их је надлетео веома ниско, подижући прашину, а ломила су се и стабла дрвећа.

После тог маневра, окупљени су се разбежали у околне блокове.

Полицајац у Лас Вегасу рањен је из ватреног оружја током протеста у том граду.

Полицајац је рањен у околини самог центра Лас Вегаса, а други је био "умешан у пуцњаву" у истој области, пренела је агенција АП саопштење градске полиције. Нису дати детаљи пуцњаве, нити у каквом се стању налазе полицајци.

У Лос Анђелесу људи су марширали у Холивуду. У почетку је све деловало мирно, али када је почео полицијски час, демонстранти су се раздвојили у групе које су кренуле на продавнице и ресторане разбијајући прозоре.

У Оукленду мирни демонстранти су ухапшени јер су били на улици после почетка полицијског часа.

Према подацима агенције АП, више од 5.600 људи ухапшено је за недељу дана протеста у САД због крађе, блокирања путева и кршења полицијског часа.

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио потврдио је да је током протеста ухапшена и његова ћерка Kјара.

Раније је амерички председник Доналд Трамп објавио мобилизацију припадника оружаних снага како би зауставио нереде и безвлашће. Претходно, полиција, Тајна служба и војска рашчистили су околину Беле куће од демонстраната.

У близини Беле куће демонстранти су палили ватру.