Америка, између хаоса и човечности, димне бомбе у кућама и шетње са демонстрантима

Убиство Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису покренуло лавину расних нереда у бројним градовима САД. Најновији снимци показују да су расне тензије на врхунцу и да полиција у Минеаполису распирује нетрпељивост. Ипак, постоје и светли примери, а међу њима је и полицијски шериф у Мичигену.

Политичка активисткиња Тања Керсен поставила је узнемирујућ снимак из Минеаполиса, где полицијска патрола у мирном насељу Витије испаљује димне бомбе у домове локалних становника, који су стајали на прозорима и тремовима својих кућа.

На снимку полицајци прилазе и више пута вичу на људе да уђу у куће, а након неколико наредби један од њих виче "Light 'em up" (жаргонски израз да се почне са пуцањем).

У 25 градова је уведен полицијски час, а медији јављају о бројним сукобима полиције и демонстраната, који се жале на веома насилне полицијске методе и реакције.

Упркос томе што је амерички председник Доналд Трамп покушао да пошаље помирљиве тонове рекавши да је Флојдова смрт испунила Американце ужасом, бесом и жалошћу, многи су осудили његово реаговање и суочавање са новонасталом кризом.

"Стојим пред вама као пријатељ и савезник сваког Американца који жели мир. Потребно нам је лечење а не мржња, правда а не хаос", истакао је Трамп.

Ипак, да ствари нису потпуно црне и да има светлих примера човечности показао је шериф округа Флинт у Мичигену, који је са својим полицајцима изашао пред демонстранте без оклопа и оружја.

"Ја и моји људи вас волимо. Не желимо да ово буде протест, већ парада. Реците нам шта од нас желите", изговара шериф. Убрзо затим чују се повици: "Шетај са нама", након чега се полицајци придружују шетњи.

И у другим градовима су забележене сличне ситуације, па су полицајци у Њу Џерзију такође шетали са демонстрантима, а у Мајамију су клекли са окупљеним људима и учествовали у минуту ћутања за Џорџа Флојда.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво