Ирански танкер "пробио" блокаду, нафта стигла у Венецуелу

Први од укупно пет иранских танкера упловио је у венецуеланске територијалне воде, упркос општим упозорењима Вашингтона и гомилању војне опреме на обалама Атлантика.

На око 200 наутичких миља од обала Венецуеле, ирански танкер су дочекали венецуелански ратни бродови и авиони, који су товар нафте допратили до луке.

Пошиљка која је стигла до Венецуеле прва је испорука иранске нафте некој од јужноамеричких држава. Американци су оштро протестовали због извоза иранске нафте Венецуели, пошто су обе државе обухваћене казненим мерама које је увела администрација Доналда Трампа.

Дан пре доласка танкера, венецуеланске власти су на обалу упутиле противваздушне ракетне системе, а председник Николас Мадуро се састао са командантима оружаних снага, најављујући вежбу противваздушних снага на обали Атлантског океана.

Техеран и Каракас су оштро упозорили Сједињене Америчке Државе да ће одговорити на било какав покушај спречавања танкера да искрцају нафту у Венецуели. Администрација Доналда Трампа и Мадуров ривал Хуан Гваидо тврде да је товар плаћен "крвавом златом".

Последњих седмица, Американци су појачали морнаричке снаге у Карипском мору, наводећи да је то резултат ширења акција против нарко-картела.

Иако је Вашингтон одбацио било какву везу са недавним искрцавањем тридесетак наоружаних особа на венецуеланску обалу, односи две државе су већ годинама на ивици конфликта, пре свега јер Вашингтон здушно подржава паралелну владу Хуана Гваида.

Гваидо, који је после неуспешног државног удара остао без неколицине саветника, затражио је да се испорука нафте из Ирана заустави, тврдећи да Мадуро гориво плаћа "крвавим златом" из рудника на југу државе.

Лидер венецуеланске опозиције је, такође, рекао и да је у последњих неколико дана на аеродром у Каракасу слетело 17 иранских авиона, напомињући да је, можда, на тај начин допремљено оружје за режим Николаса Мадура.

Истовремено, Техеран је упозорио Американце да ће сносити озбиљне последице уколико покушају да зауставе конвој танкера који плови ка Венецуели.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво