Напето на Атлантику, ирански танкери плове ка Венецуели

Пет иранских танкера који плове ка Венецуели добиће прању ратне морнарице те државе, упозориле су власти у Каракасу, недуго пошто су Американци објавили да ће појачати контролу санкција влади Николаса Мадура. Његов ривал, Хуан Гваидо, тврди да је иранска нафта плаћена "крвавим златом".

На око 200 миља од обале Венецуеле, иранске танкере ће дочекати венецуелански бродови и ратно ваздухопловство, најавио је министар одбране Владимир Падрино Лопез, не објављујући, међутим, када ће бродови, који се већ пет дана налазе на мору, заправо и допловити.

"Спремни смо на све", рекао је венецуелански лидер Николас Мадуро, чиме је суштински постављена сценографија за још један талас тензија између Венецуеле и САД, после недавног покушаја државног удара, који су предводили бивши амерички специјалци.

Иако је Вашингтон одбацио било какву везу са искрцавањем тридесетак наоружаних особа на венецуеланску обалу, односи две државе су већ годинама на ивици конфликта, пре свега јер Вашингтон здушно подржава паралелну владу Хуана Гваида.

Гваидо, који је после неуспешног државног удара остао без неколицине саветника, затражио је да се испорука нафте из Ирана заустави, тврдећи да Мадуро гориво плаћа "крвавим златом" из рудника на југу државе.

Лидер венецуеланске опозиције је, такође, рекао и да је у последњих неколико дана на аеродром у Каракасу слетело 17 иранских авиона, напомињући да је, можда, на тај начин допремљено оружје за режим Николаса Мадура.

Истовремено, Техеран је упозорио Американце да ће сносити озбиљне последице уколико покушају да зауставе конвој танкера који плови ка Венецуели.