Трампови осветнички напади у Ираку, бомбардовани арсенали проиранских милиција

Амерички авиони бомбардовали су низ циљева на југу Ирака, за које званичници Пентагона тврде да су складишта оружја проиранских милиција. Напад је уследио дан пошто су у ракетном нападу убијена два америчка и један британски војник.

Пентагон је саопштио да је погођено укупно пет мета на југу Ирака око којих су смештена складишта пројектила у чијим су експлозијама, у среду, убијена тројица војника: два Американца и Британац.

Ваздушне нападе, са земље, подржавали су британски војници, наводи Пентагон.

Мете напада су складишта пројектила какви су наводно употребљени у нападу на Американце и Британце, али за сада нема информација о евентуалним жртвама на страни проиранских милиција.

Ирачки извори наводе да је у нападима било рањених и мртвих припадника милиција.  

Амерички министар одбране Марк Еспер нешто раније је за нападе на војнике из САД и Британије оптужио проиранске снаге и најавио могућност војног одговора.

"Да будем јасан, САД неће толерисати нападе на наше људство или на интересе наших савезника", рекао је Еспер.

Неименовани званичник министарства одбране је Њујорк тајмсу рекао да су ти напади смишљени како би одвратили проиранске снаге од даљих акција, али без ширења сукоба.

САД и Иран су се крајем прошле године нашли на ивици отвореног рата, пошто је у нападу америчких дронова у Багдаду убијен ирански национални херој и командант специјалних снага Револуционарне гарде, генерал Касем Солејмани.

Дан касније, у тренутку док је тело иранског генерала спуштано у гробницу, Иранци су на базе одакле су полетели дронови испалили салву балистичких пројектила. Председник САД Доналд Трамп је, одмах после напада, изјавио да у експлозијама није било повређених америчких војника, али се неколико недеља касније испоставило да је у болницама завршило више од 100 Американаца.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво