Драстичне мере у Италији: Због коронавируса забрањен улаз и излаз из Ломбардије и још 11 провинција

Италијанска влада одлучила је да затвори улаз у Ломбардију и још 11 провинција, како би спречили ширење коронавируса, преноси "Блумберг". Италија је такође одлучила да запосли 20.000 медицинских радника у болницама како би сузбила епидемију.

Ове мере биће на снази од овог викенда до 3. априла, до када ће свим грађанима бити забрањен улазак и излазак из градова. Једини изузеци који ће моћи прекршити ово правило биће људи који за то буду имали довољно оправдан здравствени или пословни разлог, наводи се у саопштењу за јавност.

Одлуком су обухваћене Венеција, Модена, Парма, Пјаћенца, Ређо Емилија, Римини, Песаро, Урбино, Падова, Тревизо, Асти и Алезандиа. 

Што се тиче угоститељских објеката, они који не буду константно проверавали и осигуравали минимално један метар размака између својих посетилаца биће присилно затворени. Није допуштено одржавати пословне састанке, а они који буду кршили правила биће кажњени. Ово, свакако, нису сва нова правила која ће бити уведена широм Италије, те се очекује да ће ноћни клубови, кладионице и сви облици јавних окупљања бити забрањени и затворени, преноси Блумберг.

Онима који имају симптоме респираторне инфекције и температуру већу од 37,5° Ц препоручује се "остати код куће и ограничити друштвене контакте што је више могуће те контактирати свог лекара".

Недељом и државним празницима биће затворени средњи и велики трговачки центри, као и радње унутар трговачких центара и пијаца. 

Ове ригорозне мере стижу након што се број преминулих повећао на 233, а број заражених на 5.883 особе. Италија је тренутно трећа држава у свету са највећим бројем преминулих и заражених, испред су Кина и Јужна Кореја.

Италија запошљава 20.000 медицинских радника

Италија је такође одлучила запослити 20.000 медицинских радника у болницама како би сузбила епидемију коронавируса у којој је заражено готово 6.000 људи, преноси Кориере дела сере.

Одлука донесена на владиној седници треба омогућити повећање броја кревета на оделењима интензивне неге с 5.000 на 7.500, што је повећање од 50 одсто те удвостручити број места на оделењима за плућне и заразне болести.

У најтеже погођеној покрајини "Ломбардији (3.420 заражених) стање у болницама је напето", признао је начелник цивилне заштите Ангело Борели.

"Очекујемо да ће од нас затражити превоз пацијената на оделења интензивне неге у другим покрајинама."

Међу 20.000 медицинских радника предвиђа се 5.000 лекара специјалиста, 10.000 медицинских сестара и 5.000 болничара. Владина одлука укључује могућност запошљавања пензионисаних лекара.  

За ову меру требаће милијарда евра од 7,5 милијарда које је Рим у четвртак одобрио по хитном поступку за борбу с овим вирусом. Европска комисија је навела да се ти ванредни расходи неће рачунати код процене дефицита земље.  

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво