Погоршава се ситуација са мигрантима, Турска шаље 1.000 специјалаца на границу са Грчком

На грчко-турској граници све је напетије, а на путу ка Европи је 100.000 миграната из Турске. Атина организује депортацију илегалних миграната у матичне земље, Турска шаље додатне снаге на границу да спречи повратак миграната. Председници Русије и Турске договорили су се о прекиду ватре у Идлибу.

Пажња света, нарочито Европљана, усмерена је ка Москви, где су се лидери Русије и Турске договорили о прекиду ватре у Идлибу. Тамо су нови сукоби турске и сиријске војске појачали мигрантски талас ка Европској унији.

Двојица лидера договорила су се и да 15. марта почну заједничке руско-турске патроле у Идлибу.

Због сукоба, Анкара је последњих недеља променила мигрантску политику с Бриселом и отворила границе за одлазак миграната у Европу.

На турско-грчкој граници и даље је велики број миграната. Неки се жале се да су их преварили и да су постали жртве политичких игара.

"Чули смо да је Турска отворила границу и да можемо да је пређемо аутобусом, до Немачке или других европских земаља. Нисмо знали да је граница практично блокирана и нисмо понели довољно ствари", прича један мигрант из Авганистана.

Атина спрема депортацију илегалних миграната који су од 1. марта ушли у Грчку, а Турска распоређује 1.000 специјалаца дуж границе с Грчком како би спречила враћање миграната на своју територију.

ЕУ каже да ће наставити да помаже Турској, јер је ситуација са мигрантима тежа него 2016, када је постигнут споразум о помоћи Анкари, у замену за задржавање миграната.

"Али гурање људи према граници није решење ни за кога, и излаже људе ризику. Желимо да наставимо сарадњу, али не тако да се људи уверавају да могу да дођу до Европе", поручује шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Аустријски канцелар Себастијан Курц упозорава да ЕУ неће дозволити улазак милиона миграната на њену територију и да има троструку заштитну мрежу.

"Прво је да је грчка влада одлучна у одбрани спољне границе Уније. Ми смо у тесном контакту са пријатељима на Западном Балану, и они су спремни, у случају пробоја грчке границе, да заштите своју међу и не дозволе пропуштање миграната. Треће је наша заштита границе Аустрије. На тај начин спречавамо нову мигрантску кризу попут оне 2015. године", наводи Курц.

Ако мигранти пробију грчку границу, остаће на Западном Балкану, поручио је Курц. Ту одлучност потврдила је и Бугарска.

"Ако не будемо могли да дипломатијом зауставимо налет миграната на бугарску границу, без оклевања ћемо употребити силу. Одлучно ћемо ангажовати додатну полицију и војску", поручује Красимир Каракачов, министар одбране Бугарске.

У тренутку интензивирања сукоба у Идлибу, где Турска помаже антивладине побуњенике, и НАТО најављује помоћ Анкари за њене геополитичке циљеве у сукобу у Сирији, који траје 11 година.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије