Трамп имао "добар разговор" са талибанима

Председник САД Доналд Трамп разговарао је телефоном с главним преговарачем авганистанских талибана мула Барадаром Ахундом, што је, како наводи Ројтерс, први њихов директни контакт од како је спор око ослобађања заробљеника угрозио управо потписани мировни споразум.

Телефонски разговор, који је први обелоданио портпарол талибана, а потом и сам Трамп, уследио је непосредно после потписивања споразума о повлачењу америчких снага из Авганистана, чиме би био окончан најдужи рат САД, а што, како наводи Ројтерс, може да побољша Трампове шансе да избори други мандат у Белој кући.

Мировни споразум је доведен у питање непосредно по потписивању пошто је авганистански председник Ашраф Гани одбацио да спореведе једну од његових ставки - ослобађање 5.000 заробљених талибана.

Према том споразуму, потписаном у Дохи, 5.000 талибана би требало да буде размењено за 1.000 заточеника из редова владе у Кабулу, и то до 10. марта. Гани је рекао да такво пуштање затвореника не може бити предуслов за разговоре, али да мора бити део преговора.

"Пуштање затвореника није у надлежности САД, већ авганистанске владе", поручио је Гани.

Трамп је новинарима у Белој кући рекао да је разговор с лидером талибана био веома добар.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије