Грађани Хонгконга добијају стимулацију од 1.200 евра

Хонгконг даје стимулативни пакет грађанима - по 1.200 долара - како би смањио економски пад настао након протеста и избијања коронавируса крајем године.

Привреда Хонгконга се  суочава са огромним изазовима насталим услед вишемесечних масовних протеста, трговинског рата између САД и Кине и успоравања глобалне економије, наводи тамошњи секретар за финансије Паул Чан.

Та питања су гурнула Хонгконг у рецесију те се очекује да ће забележити први дефицит у буџету у последњих 15 година.

Нови проблем представља ширење коронавируса који је "нанео озбиљан ударац економским активностима и осећањима у Хонгконгу", каже Чан. 

Део новца за пакет помоћи биће добијен из посебног фонда који је основан "с обзиром на погоршање економских и радних услова као резултат нове епидемије коронавируса", навео је Чан.

Влада ће смањити и порез на доходак неких становника, рекао је, додајући да ће то утицати на скоро два милиона пореских обвезника. 

Теренс Чонг, професор економије на Кинеском универзитету Хонгконгу, наводи да Хонгконг има око 145 милијарди долара фискалних резерви.

"Овај (дефицит) у ствари није тако велика ствар. Имамо начина да вратимо новац, тако да ме то не брине", рекао је Чан за Си-Ен-Ен Бизнис.

Професор сматра да ова мера може дугорочно дати резултате.

"Иако би утицај епидемије на нашу економију у блискoj будућности могао бити већи од утицаја епидемије САРС-а 2003. године, економски темељи Хонгконга и даље су солидни", закључује Чонг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи