Јапанка по други пут оболела од коронавируса

Жена која ради као туристички водич у Осаки по други пут је оболела од Ковида-19. Други позитивни тест долази у тренутку када је број оболелих случајева у Јапану порастао на 186.

Званични Токио апелује да људи избегавају окупљања у већем броју, као и да се све масовне манифестације и спортски догађаји откажу или одложе барем две недеље да би се ширење вируса зауставило.

Истовремено, власти у Јапану се надају да ће Олимпијске игре у Токију бити одржане.

Иако је ово први случај поновног оболевања у Јапану, такви случајеви су већ забележени у Кини, одакле је почела епидемија крајем прошле године.

Четрдесетогодишња жена, која живи и ради у Осаки у западном Јапану, први пут је оболела од коронавируса крајем јануара, а из болнице је након опоравка изашла 1. фебруара.

Крајем фебруара, међутим, поново је задобила упалу грла и болове у грудима. Због тога је подвргнута анализама, које су показале да је позитивна на вирус 2019-nCoV.

Министар здравља Катсунобу Като рекао је у парламенту да надлежни морају да прате стање пацијената који су отпуштени после опоравка од иницијалне заразе.

„Када се заразите, инфекција може да остане у стању мировања и минималним симптомима, а након тога да дође до наглог погоршања уколико вирус  стигне до плућа“, каже Филип Тиерно, професор са катедре за микробиологију и патологију на Школи медицине њујоршког универзитета.

Евиденција јапанског министарства здравља међу 186 оболелих не убраја и оне са крузера „Дајмонд принсес“, који је стављен под карантин почетком месеца у Токију.

Вирус је до сада заразио више од 80.000 људи широм света и однео више од 2.800 живота.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

A autoimuniteta nema???

A sta bi sa autoimunitetom nakon prelezane bolesti???
Ne postoji?,nema ga???
Ili nije dobro odlezala bolest pa se povratila ,ili
kad jednom udje u vas organizam ,taj virus ne moze nikako da se izbaci sem preko ilovace???
Pa poslusajte gospodina Dr.Nestorovica decjeg pulmologa...

(четвртак, 27. феб 2020, 13:26) - Ел Аламејн [нерегистровани]

Богами

Јел ово тачно да вирус остаје заувек у телу?

(четвртак, 27. феб 2020, 12:57) - Nenad [нерегистровани]

Pametnjakovic...

A gde si ti bio do sada... da si se na vreme javio mozda virusa ne bi ni bilo hahahaaa...

(четвртак, 27. феб 2020, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

Хоће ли микробиолози већ једном проговорити о најважнијим стварима у вези вируса?

1. Вирус је форма која истовремено има особине органске и неорганске материје (кристала);
2. Вирус могу уништити само веома високе (а понекад и само екстремно високе) и екстремно ниске температуре (али не увек);.
3. Вирус нема потребе за кисеоником, па чак ни за храном да би живео и размножавао се. Рекли смо - прелазна форма између ћелије и кристала;
4.Вирус који једном уђе у живи организам, остаје тамо вечно, чак и када тај организам угине;
5. Организам коме имунолошки систем ефикасно функционише, раније или касније развије толеранцију према присуству вируса у себи и функционише као да вируса уопште нема. У тој фази - тај организам не преноси вирус другим организмима, јер тада је и сам вирус пасивизиран, није активан;
6. У стању ослабљеног имунитета, смањује се толеранција на присуство вируса, вирус се активира и стање поново постаје акутно - а ми кажемо: поново имам исти вирус. Тада пацијент поново постаје активни преносилац;
7. Јачање имунитета и медикаменти за пасивизирање присутног вируса, јесу једина терапија, а медикаменти за убијање јединки вируса (за разлику од бактерија и гљивица) - не постоје;
8. Психичка стабилност и добро расположење су најважнији фактор јачања имунитета и борбе за пасивизирање вируса.

(четвртак, 27. феб 2020, 11:30) - Grkinja [нерегистровани]

Proći će

Znači nije dva puta već jedan sa malom pauzom. :)